ccf

REGIMUL ARMELOR SI MUNITIILOR. CLASARE SI RESPINGEREA CONFISCARII ARMEI – Tribunalul Militar Bucuresti: “Solutia este clara si printr-o interpretare logica, deoarece existenta numai a unei arme sau numai a munitiei nu poate reprezenta pericolul social iminent, legiuitorul definind astfel ca infractiune numai nedepunerea in termenul prevazut in cazul existentei atat a armei, cat si a munitiei”

Data: 09 August 2018, 13:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1147 afisari

Prin incheierea pronuntata in 2017, Tribunalul Militar Bucuresti a dispus in sedinta din camera de consiliu solutia de clasare a unui dosar in care suspectul era urmarit penal pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor (art. 342 alin. 6 C. pen.). Tribunalul a respins disjungerea dosarului, fiind vorba despre solicitarea Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti privind masura de siguranta a confiscarii speciale a armei.


Procurorul militar a aratat ca instanta a fost sesizata de catre parchet in termenul legal si a solicitat ca judecatorul de camera preliminara sa constate, potrivit art. 318 alin. 14 C.proc.pen., asupra legalitatii si temeiniciei solutiei de renuntare la urmarirea penala, iar conf. art. 318 alin. 15 C.proc.pen., a solicitat admiterea cererii de confirmare de renuntare la urmarirea penala formulata de parchet, ordonanta fiind legala si temeinica.

Cu privire la pct. 6 din ordonanta, procurorul militar a solicitat disjungerea dosarului si inregistrarea acestuia in sistemul informatic ECRIS, fiind vorba de luarea masurii de siguranta a confiscarii speciale a armei marca (...)”.

Incheierea din septembrie 2017

Tribunalul Militar Bucuresti

Extras din Incheierea Tribunalului Bucuresti:

“Judecatorul de camera preliminara consatata ca fapta inculpatului nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 342 alin. 6 cod penal din urmatoarele consideratiuni:

- conform art. 346 alin. 6 cod penal, 'nedepunerea armei si a munitiei la un armurier autorizat in termen de 10 zile de la data expirarii perioadei de valabilitate a permisului de arma constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani'.

Din modul in care este definita infractiunea de mai sus, rezulta fara dubiu ca elementul material al laturii obiective a acestei infractiuni este nedepunerea armei si munitiei la un armurier autorizat; cu alte cuvinte, pentru existenta elementului material este necesara, interpretand gramatical textul de lege, ca sa nu se depuna atat arma, cat si munitia (interpretare clara data de folosirea conjunctiei 'si').

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.