RECURS IN CASATIE ADMIS - “Favorizarea are caracterul de incriminare generala”

Data: 28 octombrie 2019, 10:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1026 afisari

Prin Decizia 175/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in casatie formulat de inculpat.

Prin sentinta penala nr. 155 din 18 aprilie 2018 pronuntata de Judecatoria Turda, in baza art. 396 alin. (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen., s-a dispus achitarea inculpatului A. pentru savarsirea infractiunilor de favorizare a faptuitorului prevazuta in art. 269 alin. (1) C. pen. si marturie mincinoasa prevazuta in art. 273 alin. (1) C. pen.

Prin decizia nr. 1323/A din 13 noiembrie 2018, Curtea de Apel Cluj, Sectia penala si de minori a admis apelul declarat de procuror impotriva sentintei penale nr. 155 din 18 aprilie 2018 a Judecatoriei Turda, pe care a desfiintat-o in intregime si, pronuntand o noua hotarare, l-a condamnat pe inculpatul A.:

- pentru savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului prevazuta si pedepsita de art. 269 alin. (1) C. pen., la pedeapsa de 1 an inchisoare;

- pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa prevazuta si pedepsita de art. 273 alin. (1) C. pen., la pedeapsa de 1 an inchisoare.

In temeiul art. 38 si art. 39 C. pen., s-au contopit pedepsele aplicate si s-a stabilit pedeapsa cea mai grea de 1 an inchisoare, la care s-a adaugat sporul obligatoriu de 4 luni inchisoare, reprezentand 1/3 din cealalta pedeapsa si s-a dispus executarea pedepsei rezultante de 1 an si 4 luni inchisoare.

In temeiul art. 91 C. pen., s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 2 ani prevazut in art. 92 alin. (1) C. pen.

S-a facut aplicarea art. 93 alin. (1), alin. (2) lit. b) si alin. (3) C. pen., precum si a art. 404 alin. (2) C. proc. pen. raportat la art. 96 alin. (1) si (4) C. pen.

Impotriva deciziei nr. 1323/A din 13 noiembrie 2018 pronuntate de Curtea de Apel Cluj, Sectia penala si de minori, inculpatul A. a formulat cerere de recurs in casatie.


Minuta Inaltei Curti:


“Caseaza decizia penala recurata si, rejudecand:

Descontopeste pedeapsa rezultanta de 1 an si 4 luni inchisoare in pedepsele componente si sporul de 4 luni, pe care le repune in individualitatea lor.

In baza art. 396 alin. (5) coroborat cu art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen., achita pe inculpatul A. pentru infractiunea de favorizare a faptuitorului prevazuta in art. 269 alin. (1) C. pen.

Mentine pedeapsa de 1 an inchisoare aplicata pentru infractiunea de marturie mincinoasa prevazuta in art. 273 alin. (1) C. pen., cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe termenul de supraveghere de 2 ani prevazut in art. 92 alin. (1) C. pen., precum si celelalte dispozitii ale deciziei recurate care nu contravin prezentei hotarari”.

Extras din decizia Inaltei Curti:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.