RECURS ADMIS DE ICCJ - “Trimite cauza spre rejudecare”

Data: 05 septembrie 2019, 12:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 488 afisari

Prin Decizia 1327/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul declarat de recurenta-reclamanta.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Maramures, sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal la data de 27 iunie 2011 sub nr. x/2011 reclamanta A. a chemat in judecata pe parata B. - intreprindere Familiala, solicitand instantei ca prin sentinta ce va pronunta sa constate rezilierea de plin drept a contractului de inchiriere nr. x/23.01.2009 incheiat intre parti si sa dispuna evacuarea paratului din spatiul inchiriat, in suprafata de 60 mp.

In motivare, reclamanta a aratat ca, initial, contractul de inchiriere a fost incheiat pe o durata de 1 an, cu posibilitatea prelungirii duratei acestuia in baza acordului partilor. Dupa expirarea termenului contractual, a fost de acord cu continuarea ocuparii spatiului de catre parata, contractul fiind prelungit in aceleasi conditii. Reclamanta a mai aratat ca plata chiriei era efectuata, conform contractului cel mai tarziu pana la data de 25 a lunii in curs si ca potrivit clauzei din art. 16 contractul se reziliaza de plin drept in cazul neindeplinirii obligatiei de plata a chiriei la termenul stipulat. A mai aratat ca parata si-a indeplinit obligatia asumata pana in luna ianuarie 2011, ulterior neachitand contravaloarea chiriei. in consecinta, in opinia sa, se impune constatarea rezilierii de plin drept a contractului, cu consecinta obligarii chiriasului de a elibera spatiul.

Prin intampinare, parata a aratat ca nu se opune solicitarii de constatare a rezilierii de plin drept a contractului de inchiriere; a mentionat ca se impune respingerea capatului de cerere vizand evacuarea sa din spatiu, motivat de faptul ca proprietar tabular al spatiului este statul roman, prin Consiliul Local al comunei Rozavlea, in prezent avand un contract de inchiriere incheiat cu adevaratul proprietar, respectiv Primaria Rozavlea.

Partile au administrat proba cu inscrisuri.

Prin Sentinta civila nr. 1382 din 6 martie 2012, Tribunalului Maramures, sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal a admis in parte actiunea reclamantei, a constatat rezilierea de plin drept a Contractului de inchiriere nr. x/23.01.2009 incheiat intre parti si a respins capatul de cerere vizand evacuarea paratei din spatiul situat in Rozavlea denumit cofetarie, in suprafata de 60 mp.
Sentinta de fond a fost apelata de reclamanta A., care a solicitat admiterea caii de atac declarate si schimbarea in parte a hotararii in sensul admiterii si a capatului de cerere vizand evacuarea paratei din spatiul inchiriat. Apelanta-reclamanta a criticat sentinta de fond sub aspectul gresitei aplicari a legii, din perspectiva valorificarii unui pretins drept de proprietate asupra imobilului al unei alte entitati, fara a observa ca actiunea in evacuare este aceea a locatorului impotriva locatarului.

Apelul a fost inregistrat pe rolul Curtii de Apel Cluj, sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal.

Prin Decizia civila nr. 116/2012 din 24 septembrie 2012, Curtea de Apel Cluj, sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, a respins ca nefondat apelul declarat de apelanta-reclamanta.
Decizia de apel a fost recurata de reclamanta A., care a solicitat admiterea recursului si modificarea deciziei atacate in sensul admiterii apelului si schimbarii in parte a sentintei de fond, cu consecinta admiterii capatului de cerere vizand evacuarea paratei din spatiul inchiriat.

Minuta ICCJ:

“Admite recursul declarat de recurenta-reclamanta A. impotriva Deciziei civile nr. 116/2012 din 24 septembrie 2012, pronuntata de Curtea de Apel Cluj, sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, in contradictoriu cu intimata-parata intreprindere Familiala B. Caseaza decizia recurata si trimite cauza spre rejudecare la aceeasi instanta. Irevocabila”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.