RECONSTITUIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE - “Mecanismul de unificare a practicii judiciare nu poate fi valorificat atata vreme cat legiuitorul a instituit anumite conditii restrictive”

Data: 18 November 2019, 10:23 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1019 afisari

Prin Decizia 46/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a luat in examinare sesizarea formulata de Tribunalul Cluj - Sectia civila, in Dosarul nr. 15.724/211/2017, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile cu privire la urmatoarea chestiune de drept:

 "-Daca termenul de introducere a cererii de reconstituire/constituire a dreptului de proprietate stabilit de art. 11 alin. (4) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este aplicabil si Legii recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista din Valea Jiului - Lupeni - august 1977 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, lege care nu stabileste vreun termen legal?

 -In situatia in care se apreciaza ca acest termen este aplicabil inclusiv Legii nr. 341/2004, sa se statueze de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie data de la care trebuie introdusa cererea de constituire a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 341/2004;

 -In situatia in care se apreciaza ca acest termen este aplicabil inclusiv Legii nr. 341/2004, sa se statueze de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie data de la care trebuie introdusa cererea de constituire a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 341/2004, in special pentru persoanele care detin certificat de erou martir preschimbat."


Judecatori:

Laura-Mihaela Ivanovici - presedintele Sectiei I civile - presedintele completului
Carmen Georgeta Negrila - judecator la Sectia I civila
Lavinia Curelea - judecator la Sectia I civila
Bianca Elena Tandarescu - judecator la Sectia I civila
Mirela Visan - judecator la Sectia I civila
Andreia Liana Constanda - judecator la Sectia I civila
Sorinela Alina Macavei - judecator la Sectia I civila
Simona Gina Pietreanu - judecator la Sectia I civila
Mihaela Tabarca - judecator la Sectia I civila

Minuta Inaltei Curti:

“Respinge, ca inadmisibila, sesizarea formulata de Tribunalul Cluj - Sectia civila, in Dosarul nr. 15.724/211/2017, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarelor chestiuni de drept:

'-Daca termenul de introducere a cererii de reconstituire/constituire a dreptului de proprietate stabilit de art. 11 alin. (4) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este aplicabil si Legii recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista din Valea Jiului - Lupeni - august 1977 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, lege care nu stabileste vreun termen legal?

  -In situatia in care se apreciaza ca acest termen este aplicabil inclusiv Legii nr. 341/2004, sa se statueze de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie data de la care trebuie introdusa cererea de constituire a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 341/2004;

  -In situatia in care se apreciaza ca acest termen este aplicabil inclusiv Legii nr. 341/2004, sa se statueze de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie data de la care trebuie introdusa cererea de constituire a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 341/2004, in special pentru persoanele care detin certificat de erou martir preschimbat'.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.


Extras din decizia Inaltei Curti:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.