ccf

Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii Avocaturii a trecut de Senat (Precizarile UNBR)

Data: 30 June 2015, 15:01 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2007 afisari

Senatul a adoptat, luni 29 iunie 2015, Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.


Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a transmis un mesaj adresat tuturor reprezentantilor acestei profesii referitor la dispozitiile privind perchezitiile desfasurate la sediul avocatului.

Mesajul UNBR:

"Fata de informatiile aparute in unele publicatii, potrivit carora adoptarea proiectului de lege ar duce la nulitatea unor probe si ar fi fost promovat pentru a favoriza anumiti avocati cercetati penal, facem urmatoarele precizari:

Dispozitiile din proiectul de lege se refera la protejarea comunicarilor dintre client si avocat, atata vreme cat avocatul nu este suspectat de comiterea unor infractiuni. Principiile secretului profesional si al confidentialitatii comunicarilor avocat client sunt garantii ale drepturilor fundamentale la aparare si la un proces echitabil. Proiectul de lege tinde sa apere aceste garantii si sa apere atat avocatul, cat si justitiabilul, de presiunile nejustificate legal, in vederea obtinerii de probe.

Astfel, in proiectul adoptat de Senat, se precizeaza foarte clar ca perchezitiile la sediul avocatului si confiscarea de documente, indiferent de suportul pe care se afla, sunt admisibile numai in masura in care avocatul insusi nu este suspectat, potrivit unor indicii temeinice, ca a comis fapte penale (art. 35, alin. 11, din Proiectul de lege privind modificarea si completarea legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat).

Redam, in continuare, reglementarile in vigoare ale Legii 51/1995 referitoare la perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau ridicarea de inscrisuri si bunuri, precum si completarile la aceste dispozitii propuse prin Proiectul de lege privind modificarea si completarea legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat:

Reglementarile in vigoare:

Art. 35, alin (1): Pentru asigurarea secretului profesional, actele si lucrarile cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau in cabinetul sau sunt inviolabile. Perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau ridicarea de inscrisuri si bunuri nu poate fi facuta decat de procuror, in baza unui mandat emis in conditiile legii. (2) Nu vor putea fi ascultate si inregistrate, cu niciun fel de mijloace tehnice, convorbirile telefonice ale avocatului si nici nu va putea fi interceptata si inregistrata corespondenta sa cu caracter profesional, decat in conditiile si cu procedura prevazute de lege.

Propunerile de completare, adoptate de Senatul Romaniei:

Dupa alin. 1 al art. 35 se introduc doua noi alineate, alin. 11– 12 cu urmatorul cuprins:

(11) Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii:

1.comunicarile scrise intre avocat si clientul sau, autorizat legal sa refuze oferirea de declaratii,

2.consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie,

3.alte bunuri cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie.

Nu este admisa ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, de imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului.

Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care probe sau indicii temeinice justifica suspiciunea ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unei fapte prevazute de legea penala ori daca avocatul este implicat in favorizarea infractorului, obstructionarea justitiei sau intr-o tainuire sau daca este vorba despre bunuri rezultate in urma savarsirii unei infractiuni, care au fost utilizate sau destinate savarsirii unei infractiuni sau care provin dintr-o infractiune.

Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care avocatul contribuie la disimularea provenientei bunurilor obtinute ilegal, daca avocatul ascunde un bun provenit dintr-o infractiune, disimuleaza provenienta acestuia sau obstructioneaza ori pericliteaza identificarea provenientei, identificarea, confiscarea, ridicarea sau punerea sub sechestru a unui astfel de bun.

(12) Perchezitia sediului profesional al avocatului sau a domiciliului acestuia este conditionata de existenta unui mandat de perchezitie emis de judecator. Decanul baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie sa fie prezent pe parcursul intregii proceduri de perchezitie derulate la sediul profesional al avocatului".

foto: av. Gheorghe Florea, presedinte al UNBR

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.