ccf

Profesia de executor judecatoresc este incompatibila cu profesia de avocat

Data: 07 October 2016, 15:10 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2013 afisari

In conformitate cu dispozitiile. art. 15, alin.1, lit. b) din Legea nr. 51/1995 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (in continuare Lege), care prevad expres ca exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu ocupatiile care lezeaza independenta profesiei de avocat.


'Independenta' profesiei de avocat rezulta din urmatoarele dispozitii legale:

– art. 1, alin. 1 din Lege, care stipuleaza ca profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome;

– art. 2, alin. 1 din Lege, care prevede ca, in exercitarea profesiei, avocatul este independent si se supune numai legii, Statutului si Codului deontologic;

– paragrafului 2, pct. 1 din Codul deontologic din Uniunea Europeana aprobat drept Cod Deontologic al avocatilor din Romania prin Decizia nr. 186 a Comisiei Permanente a UNBR, „multitudinea indatoririlor care-i revin avocatului impun independenta absoluta a acestuia, scutita de orice presiune. Aceasta independenta este, de asemenea, necesara atat pentru increderea in justitie, cat si pentru incredere in impartialitatea judecatorului. Prin urmare, avocatul trebuie sa evite orice prejudiciere a independentei sale”.

Spre deosebire de avocati, executorii judecatoresti se afla intr-un raport de control si coordonare fata de Ministerul Justitiei, statut incompatibil cu acela al profesiei de avocat.

Ansamblul reglementarilor din Legea 188/2000 republicata confirma ca executorii exercita o functie incompatibila cu cea de avocat. Conform dispozitiilor art. 2 din Legea 188/2000, executorii judecatoresti sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public, iar actul indeplinit de executorul judecatoresc, in limitele competentelor legale, este un act de autoritate publica si are forta probanta prevazuta de lege, iar art. 4 prevede ca, coordonarea si controlul activitatii executorilor judecatoresti se exercita de catre Ministerul Justitiei, iar numirea lor se face de ministrul justitiei – art. 16. Art. 45 din Legea 188/2000 stipuleaza expres ca actiunea disciplinara se exercita de Ministerul Justitiei, iar pentru suspendarea din functie sau excluderea din profesie este obligatorie, cercetarea prealabila care se efectueaza de inspectorii generali din cadrul directiei de specialitate din Ministerul Justitiei.

Dispozitiile art. 17 din Statutul profesiei de executor, prin care li se interzice executorilor judecatoresti sa se angajeze politic, confirma inca o data ca acestia sunt asimilati autoritatilor publice, care sunt subordonati executivului. Este o deosebire esentiala fata de caracteristica profesiei de avocat de a fi 'libera si independenta'.

Prevederile art. 12 din Statutul profesiei de executor care prevad ca profesia de executor este „liberala si independenta” nu au relevanta. Declararea prin Statutul profesiei de executor a caracterului pretins 'independent' al profesiei de executor nu poate inlatura dispozitiile Legii 188/2000 care contin – cu forta normativa superioara, dispozitii din care rezulta caracterul de subordonare fata de puterea executiva. In acest sens, invocam cel putin dispozitiile privind 'numirea' in functie de catre ministrul justitiei, dar si aspectul privind competenta in initierea actiunii disciplinare, ce apartine de asemenea puterii executive – ministrului justitiei.

In concluzie, executorii judecatoresti aflandu-se sub coordonarea si controlul Ministerului Justitiei si indeplinind acte de autoritate publica, au o profesie incompatibila cu cea de avocat deoarece este afectata independenta specifica profesiei de avocat.

(Opinia Departamentul de studii, cercetari juridice si cooperare internaţionala din cadrul INPPA, validata de catre Comisia Permanenta din 02.09.2016)

sursa text: UNBR

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.