PROCURORUL TUDOSAN IMPOTRIVA LAUREI KOVESI - “Nu se poate invoca calitatea de magistrat a reclamantului in sensul infrangerii prezumtiei de nevinovatie”

Data: 05 March 2019, 10:11 | autor: L.J. | 0 comentarii | 629 afisari

Prin Sentinta 8091/2018, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a respins actiunea ex-procurorului DIICOT Ionel Tudosan impotriva fostei sefe DNA Laura Kovesi, a DNA si a procuroarei Mihaela Iorga Moraru, ca neintemeiata.

Tudosan a cerut obligarea paratilor la plata in solidar a daunelor morale in valoare de 100.000 lei, sub sanctiunea daunelor cominatorii de 100 lei pentru fiecare zi de intarziere si la publicarea, pe cheltuiala paratilor, a hotararii definitive, in doua ziare centrale, cu cheltuieli de judecata. In motivarea cererii de chemare in judecata, reclamantul a aratat ca a indeplinit functia de procuror in cadrul DIICOT- Structura Centrala, pana la data de 15.06.2015, cand a fost inceputa urmarirea penala impotriva sa, in calitate de suspect, cu privire la infractiunea de complicitate la santaj. A aratat ca la datele de 04.06.2015 si respectiv 30.06.2015, DNA a difuzat doua Comunicate de presa, nr. 1022/VIII/3 si respectiv nr. 1178/VIII/3, prin care au fost prezentate acuzatiile ce i se aduceau intr-un dosar penal, cu ocazia inceperii urmaririi penale si respectiv a trimiterii sale in judecata pentru infractiunea de complicitate la santaj.
Fostul procuror DIICOT a invederat faptul ca, desi se pretinde ca astfel de comunicate informeaza opinia publica cu privire la acte de urmarire penala, in realitate, se prezinta vinovatii certe, neechivoce, care stabilesc ferm existenta pretinselor infractiuni si elimina orice prezumtie de nevinovatie. A mai sustinut ca afirmatiile din cuprinsul comunicatelor de presa au condus la manipularea opiniei publice in vederea inocularii ideii de vinovatie a reclamantului, inainte ca aceasta sa fie stabilita si dovedita in instanta. S-a mai aratat ca in 30 mai 2018, Completul de 5 judecatori al ICCJ a dispus achitarea definitiva a procurorului Ionel Tudosan in dosarul in care fusese trimis in judecata pentru complicitate la santaj ( printr-un rechizitoriu semnat de procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru-n.r.). Achitarea s-a dat in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.


Minuta Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti:


“Respinge exceptia inadmisibilitatii, ca neintemeiata. Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Moraru Iorga Mihaiela. Respinge actiunea introdusa impotriva paratei Moraru Iorga Mihaiela, ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Respinge exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, ca neintemeiata. Respinge actiunea formulata in contradictoriu cu ceilalti parati, ca neintemeiata. Obliga reclamantul la plata catre parata Moraru Iorga Mihaiela a cheltuielilor de judecata in cuantum de 3000 lei, constand in onorariu de avocat. Cu apel in 30 zile de la comunicare”.

Extras din sentinta Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.