PROCES PENTRU RELE TRATAMENTE - “Instanta nu neaga ca reclamantul a putut suferi tratamente inumane si ca sanatatea sau demnitatea sa fi fost afectate”

Data: 25 June 2019, 12:05 | autor: L.J. | 0 comentarii | 355 afisari

Prin Decizia 126/2018, Curtea de Apel Constanta a respins apelul reclamantului.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Tulcea, reclamantul a chemat in judecata paratul STATUL ROMAN prin MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea acestuia la plata sumei de 1500 Euro cu titlu de despagubiri.
In motivarea cererii reclamantul a aratat, in esenta, ca in penitenciar sunt conditii inumane si degradante, ca a fost supus la rele tratamente, fiind incalcate prevederile art. 3 din Conventia europeana a drepturilor omului. A sustinut reclamantul ca a fost cazat intr-o camera situata langa toaleta, in care existau gandaci si plosnite.
In precizarile ulterioare la actiune reclamantul a sustinut ca a fost supus torturii de catre angajatii penitenciarului, ca nu a primit hrana corespunzatoare si asistenta medicala si nu a fost lasat sa isi execute pedeapsa aproape de familie, ci a fost dus in Penitenciarele Tulcea, Slobozia, Craiova, Arad.
In drept, reclamantul a invocat dispozitiile art. 3, 4 si 5 din CEDO.
Prin sentinta civila nr. 1688, pronuntata de Tribunalul Tulcea la data de 09.10.2017, in dosarul nr. 1207/88/2017 s-a respins ca nefondata cererea reclamantului.
Pentru a pronunta aceasta solutie instanta de fond a retinut ca reclamantul [...] a fost detinut in Penitenciarul Tulcea, in executarea unei pedepse de 23 ani de inchisoare, in baza sentintei penale nr. 1051 din 14 octombrie 2014, a Judecatoriei Constanta, definitiva prin decizia nr. 3/P/05.01.2015 din 5 ianuarie 2015 a Curtii de Apel Constanta, iar prin actiune a invocat conditiile inumane si degradante din Penitenciar, prezenta insectelor, a mancarii foarte proaste si s-a considerat indreptatit la acordarea acestor despagubiri.
Reclamantul nu si-a intemeiat in drept plangerea formulata impotriva Statului Roman si nici nu a solicitat administrarea unor probe pentru a dovedi temeinicia sustinerilor sale.
Avand in vedere ca reclamantul, la data formularii cererii, este detinut in Penitenciarul Tulcea, instan?a a apreciat ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare, in cursul procesului penal.


Minuta CA Constanta:

“Respinge apelul reclamantului ca neintemeiat”.

Extras din decizia CA Constanta:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.