PROCES CU SOCIETATEA DE ASIGURARE - “Stabilirea despagubirilor s-a realizat in cadrul procedurii jurisdictionale pendinte, ca efect al probatoriului administrat de reclamant”

Data: 03 June 2019, 12:00 | autor: L.J. | 0 comentarii | 437 afisari

Prin Decizia 538/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, ca nefondat, recursul declarat de reclamant.

Prin cererea inregistrata la Tribunalul Botosani la data de 06.05.2016, sub nr. x/2016, reclamantul A. a chemat in judecata parata SC B. SA - Voluntari, cu citarea in calitate de intervenient fortat a numitului C. solicitand ca, prin hotararea ce se va pronunta, parata sa fie obligata sa plateasca reclamantului suma de 8.000 RON cu titlu de daune materiale, suma de 500.000 euro, la cursul BNR din ziua platii, reprezentand daune morale si penalitati de 0,2% pe zi din sumele solicitate, calculate de la expirarea termenului de trei luni de la data depunerii cererii de despagubire (16.03.2015) si pana la plata efectiva a despagubirilor, cu cheltuieli de judecata.

Prin Sentinta nr. 936 din 22 decembrie 2016, Tribunalul Botosani, sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a admis, in parte, actiunea formulata de catre reclamantul A. in contradictoriu cu paratele SC B. SA - Bucuresti, SC B. SA - Sucursala Botosani si intervenientul fortat C.; a obligat parata SC B. SA - Voluntari sa plateasca reclamantului A., suma de 8.000 RON cu titlu de despagubiri materiale si suma de 300.000 euro cu titlu de daune morale, la cursul de schimb BNR de la data producerii accidentului.

De asemenea, a obligat parata sa plateasca reclamantului si penalitati de 0,2% calculate pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu data de 16.06.2015 si pana la data platii efective a despagubirilor.

Impotriva acestei sentinte au formulat apel reclamantul A. si parata SC B. SA.

Prin Decizia nr. 150 din 3 mai 2018, Curtea de Apel Suceava, sectia a II-a civila, a respins apelul formulat de A. impotriva Sentintei civile nr. 936 din 22 decembrie 2016 a Tribunalului Botosani, sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, in Dosar nr. x/2016, in contradictoriu cu intimata-parata SC B. SA - Sucursala Botosani, si intervenientul fortat C.

A admis apelul formulat de SC B. SA, impotriva aceleiasi sentinte; a schimbat sentinta atacata, in sensul ca a redus daunele morale de la 300.000 euro la 100.000 euro si daunele materiale de la 8.000 RON la 4868,14 RON si a dispus ca penalitatile de intarziere de 0,2% pe zi intarziere aferente daunelor morale sa se achite de la data comunicarii deciziei catre societatea de asigurare.

Au fost pastrate celelalte dispozitii ale sentintei atacate, intimatul A. fiind obligat la plata cheltuielilor de judecata catre SC B. in cuantum de 4.132,50 RON.

Impotriva acestei decizii a declarat recurs reclamantul A.

Minuta ICCJ:

“Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamantul A. impotriva Deciziei civile nr. 150 din 3 mai 2018 a Curtii de Apel Suceava, sectia a II-a civila.

Definitiva”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.