PROCES CU ASOCIATIA DE PROPRIETARI - “Cererea de chemare in judecata urmeaza a fi admisa in totalitate”

Data: 16 January 2020, 12:05 | autor: L.J. | 0 comentarii | 437 afisari

Prin Hotararea 1768/2019, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a admis cererea de chemare in judecata.

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, reclamantul, in contradictoriu cu parata Asociatia de Proprietari, a solicitat instantei pronuntarea unei hotarari prin care sa dispuna obligarea paratei la plata sumei de 10.939,15 lei, reprezentand contravaloarea facturilor serviciilor pentru apa si canalizare furnizate pentru imobilul aflat in administrarea paratei, la plata penalitatilor de intarziere si a cheltuielilor de judecata.

In motivare, in esenta, reclamantul a invederat ca in calitate de dezvoltator a incheiat cu furnizorul de servicii de apa si canalizare APA NOVA BUCURESTI SA contractul pentru imobilul situat in str. …, Sector 1, Bucuresti, pentru care au fost emise facturi in valoare de 10939,15 lei, pe care parata refuza nejustificat sa le plateasca. Reclamantul a invederat ca sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale, astfel incat cererea sa este intemeiata. 

Minuta Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti:

“Admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamant in contadictoriu cu parata Asociatia de Proprietari.

Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 10.939,15 lei, reprezentand contravaloarea facturilor pentru servicii apa si canalizare furnizate pentru imobilul situat in str. …, Sector 1, Bucuresti.

Obliga parata la plata dobanzii legale calculate asupra debitului principal de la scadenta si pana la plata integrala a debitului princial.

Obliga parata la plata sumei de 671,95 lei, reprezentand cheltuieli de judecata pentru plata taxei judiciare de timbru.

Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii, care se va depune la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, sub sanctiunea anularii”.

Extras din hotararea Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti:

“Instanta constata ca, in cauza, sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 1357 Cod civil pentru angajarea raspunderii civile delictuale a paratei, prejudiciul fiind cert determinat si nereparat si consta in suma de 10939,15 lei, la care se adauga dobanda legal, fapta ilicita consta in aceea ca desi s-a folosit de serviciile prestate de APA NOVA BUCURESTI SA, parata nu a achitat contravaloarea acestora, raportul de cauzalitate rezulta prin simpla neachitare a pagubei, iar vinovatia imbraca forma intentiei.

Parata nu a depus niciun inscris din care sa reiasa indeplinirea obligatiei de plata a contravalorii utilitatilor de care a beneficiat in temeiul contractului de prestari servicii pentru imobilul din str. … Sector 1 sau alte creante pe care le-ar detine impotriva reclamantului pentru a se putea analiza indeplinirea conditiilor compensatiei.

Pentru aceste considerente, retinand si faptul ca facturile fiscale au fost emise in conformitate cu prevederile contractului necontestat de parti, precum si ca parata nu contestat nici faptul ca a beneficiat de serviciile facturate, in temeiul art. 1357 si art. 1516 alin. 1 Cod civil, instanta va admite cererea si va obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 10939,15 lei, reprezentand contravaloarea facturilor pentru servicii de apa si canalizare furnizate pentru imobilul situat in str. …, Sector 1, Bucuresti.

Cu privire la solicitarea reclamantului de obligare a paratei la plata penalitatilor de intarziere, fiind vorba despre o obligatie baneasca, instanta constata ca este incident art. 1535 Cod civil care prevede ca, daca o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenta pana in momentul platii, in cuantumul convenit de parti sau, in lipsa, in cel prevazut de lege, fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu. Conform art. 1523 alin. 2 lit. d) Cod civil, parata se afla de drept in intarziere, intrucat obligatia de plata a unei sume de bani neexecutata la termenul stabilit a fost asumata in exercitiul activitatii unei intreprinderi.

In consecinta, avand in vedere ca parata nu a executat la timp obligatia de a achita suma de bani reprezentand contravaloarea serviciilor de care a beneficiat, precum si ca ne aflam in situatia raspunderii civile delictuale, astfel incat nu exista un anumit nivel al penalitatilor stabilit, instanta urmeaza sa oblige parata la plata dobanzii legale calculate asupra debitului principal calculate de la scadenta (respectiv data achitarii facturilor fiscale de catre reclamant prin OP nr. …/28.09.2017, nr. …/26.10.2017, nr. …/28.09.2017) si pana la data achitarii efective a debitului principal.

Avand in vedere ca cererea de chemare in judecata urmeaza a fi admisa in totalitate, precum si ca parata se afla in culpa procesuala, in temeiul art. 453 Cod procedura civila, parata va fi obligata sa plateasca reclamantei suma de 671,95 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata efectuate pentru plata taxei judiciare de timbru”.
>>Decizia Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.