PRIVARE NELEGALA DE LIBERTATE. 100.000 EURO DAUNE MORALE - TMB, sentinta nr. 908/03.07.2015: „Reclamantul se afla in situatia reglementata de art. 504 Cpp, ceea ce ii da dreptul la despagubiri... Tribunalul apreciaza ca cele 11 luni si 5 zile de arest preventiv in care nu s-a dat eficienta apararilor invocate de reclamant constituie o imprejurare susceptibila a produce suferinte pe plan moral, social si profesional de natura sa lezeze profund demnitatea si onoarea acestuia”

Data: 08 June 2016, 20:14 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1071 afisari

Prin sentinta civila nr. 908/03.07.2015 pronuntata in dosarul nr. 32788/3/2012 avand ca obiect reparare prejudiciu, Tribunalul Bucuresti-Sectia a V-a civila a admis in parte actiunea formulata de reclamantul Radu Gheorghe in contradictoriu cu paratul Statul Roman – prin Ministerul Finantelor Publice si, dand eficienta dispozitiilor art. 504 din vechiul Cod de procedura penala, a obligat paratul sa ii plateasca reclamantului sumele de 42.306 lei daune materiale si 100.000 euro daune morale. Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a apreciat ca reclamantul a fost arestat preventiv timp de 11 luni si 5 zile intr-o cauza penala instrumentata de PNA, fiind achitat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza art. 10 lit. a) Cpp – fapta nu exista.


Sentinta nr. 908/03.07.2015. Tribunalul Bucuresti-Sectia a V-a civila

pres. Sanda PAUN

Obiectul dosarului: reparare prejudiciu.

Solutia: „Admite in parte actiunea formulata de reclamantul Radu Gheorghe, (...). Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 42.306 lei cu titlul de daune materiale ce vor fi actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective. Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 100.000 euro echivalentul in lei la data platii reprezentand daune morale. Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 6.000 lei cu titlul de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu expert - 2.000 lei si onorariu avocat - 4.000 lei. Respinge cererea expertului de majorare a onorariului de expert. Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare”.

>>Sentinta nr. 908/03.07.2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia a V-a civila, in dosarul nr. 32788/3/2012

Nota: Solutie modificata in parte prin decizia nr. 558/07.06.2016 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a IV-a civila: „Cu majoritate jud. Grigore Daniela si Moraru Daniela: Respinge recursurile declarate de Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, si Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justite-DNA. Admite recursul reclamantului. Modifica in parte sentinta recurata, in sensul ca: Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 110.000 euro, in echivalent in lei la data platii, reprezentand despagubiri pentru prejudiciul moral. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei. Obliga pe intimatul parat Statul Roman, prin MFP, la plata catre recurentul reclamant a sumei de 4.500 lei cheltuieli de judecata in recurs. Irevocabila. Opinie separata Jud. Dorina Zeca: Respinge recursul reclamantului. Admite recursurile declarate de Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, si Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justite-DNA. Modifica in parte sentinta recurata, in sensul ca: Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 50.000 euro, in echivalent in lei la data platii, reprezentand despagubiri pentru prejudiciul moral. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei. Irevocabila”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.