Prima reactie a CSM dupa taierea pensiilor magistratilor

Data: 29 January 2020, 19:16 | autor: L.J. | 0 comentarii | 255 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a reactionat miercuri, 29 ianuarie 2020, la o zi dupa ce Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege prin care au fost taiate pensiile magistratilor.


CSM isi exprima ingrijorarea si dezacordul fata de adoptarea legii respective si precizeaza ca aceasta situatie este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor, cu consecinte directe asupra actului de justitie.

In acest context, Consiliul Superior al Magistraturii sustine in mod ferm demersul legal al Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de sesizare a Curtii Constitutionale in vederea exercitarii controlului de constitutionalitate, inainte de promulgare, asupra propunerii legislative adoptate de Camera Deputatilor:

“La randul sau, in sustinerea demersului initiat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul va transmite Curtii Constitutionale opinia sa juridica, bazata pe argumentele de neconstitutionalitate intrinseca si extrinseca ale actului normativ adoptat, deduse atat din jurisprudenta instantei de contencios constitutional, cat si din reglementari internationale cu incidenta in domeniul statutului magistratului si al independentei justitiei.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima regretul fata de modalitatea inacceptabila in care Parlamentul Romaniei a inteles sa se raporteze la autoritatea judecatoreasca, adoptand o masura cu consecinte grave asupra independentei justitiei si statutului magistratului in lipsa oricarui dialog institutional onest. Aceasta conduita concretizeaza practic unele luari de pozitie repetate ale liderilor politici, avand ca efect incurajarea unui curent social negativ impotriva magistratilor, la nivelul opiniei publice. Procedand astfel, Camera Deputatilor a ignorat principii constitutionale si a asumat generarea unor vadite consecinte negative la nivelul intregii societati.
In calitate de garant constitutional al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii nu va abdica de la sustinerea neconditionata a tuturor principiilor care dau continut acestei valori constitutionale”.

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.