ccf

Presedintele Senatului propune modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (initiativa)

Data: 29 January 2016, 14:51 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1529 afisari

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto) propune modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Initiativa legislativa vizeaza art. 53 si art. 54 din actul normativ.


Astfel, Calin Popescu Tariceanu propune ca presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa fie alesi de judecatorii de la instanta suprema, nu sa fie numiti de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, asa cum prevede actuala formula legislativa.

De asemenea, in ceea ce priveste numirea sefilor PICCJ, DNA si DIICOT, presedintele Senatului propune ca aceasta sa fie facuta de CSM, iar nu de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Initiativa legislativa:

Art. 53

Forma propusa:

La articolul 53, alineatele (1) si (6) se modifica dupa cum urmeaza:

(1) Inalta Curte de Casatie si Justitie isi numeste, dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii.

(6) Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor acestora sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art.51 alin.(2), care se aplica in mod corespunzator.

La articolul 53, alineatul (2) se abroga”.

Forma actuala a legii:

Art. 53

(1) Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Presedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani.

(2) Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin.(1) decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.

(6) Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Presedintele României la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art.51 alin.(2) care se aplica in mod corespunzator”.

Art. 54

Forma propusa:

La articolul 54, alineatele (1) si (4) se modifica dupa cum urmeaza:

(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie (n.r. - procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie), adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin.(1) se face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru motivele prevazute la art.51 alin.(2) care se aplica corespunzator.

La articolul 54 alineatul (3) se abroga”.

Forma actuala:

Art. 54

(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(3) Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin.(1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului”.

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin.(1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art.51 alin.(2) care se aplica in mod corespunzator”.

>>Initiativa

sursa foto: www.expresuldeprahova.ro

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.