Presedintele Iohannis a returnat modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara (Cererea)

Data: 15 June 2018, 16:24 | autor: L.J. | 0 comentarii | 961 afisari

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a trimis vineri, 15 iunie 2018, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

In cererea de reexaminare se arata ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara vizeaza interventii legislative de substanta ale unuia dintre cele mai importante acte normative ce reglementeaza activitatea autoritatii judecatoresti: “Prin continutul lor normativ, unele dintre aceste dispozitii sunt neclare, lipsite de coerenta si previzibilitate, putand afecta exigentele constitutionale si standardele europene si internationale in materie de independenta si buna functionare a sistemului judiciar, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de catre Parlament”.


Textul integral al Cererii de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara

Domnului Nicolae - Liviu Dragnea

Presedintele Camerei Deputatilor

In temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata,

formulez urmatoarea

CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara vizeaza interventii legislative de substanta ale unuia dintre cele mai importante acte normative ce reglementeaza activitatea autoritatii judecatoresti. Prin continutul lor normativ, unele dintre aceste dispozitii sunt neclare, lipsite de coerenta si previzibilitate, putand afecta exigentele constitutionale si standardele europene si internationale in materie de independenta si buna functionare a sistemului judiciar, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de catre Parlament.

1. Art. I pct. 3 din legea transmisa la promulgare introduce un nou alineat, alin. (3) la articolul 7 din Legea nr. 304/2004, cu urmatorul cuprins: '(3) Configuratia salii de judecata trebuie sa reflecte principiul egalitatii de arme in ceea ce priveste asezarea judecatorului, procurorilor si avocatilor.'

In primul rand, dispozitia nou introdusa este una neclara si lipsita de previzibilitate, contrar cerintelor constitutionale de calitate a legii. Din formularea textului, nu este clar in ce masura pozitia fizica a partilor in sala de judecata afecteaza principiul egalitatii de arme, iar prin formularea generala, nu se deduce cu exactitate care este continutul sintagmei 'configuratia salii de judecata' si ce presupune o reconfigurare a salilor de judecata folosite in prezent de instantele din Romania astfel incat acestea sa respecte principiul egalitatii de arme.

Principiul egalitatii de arme este o componenta a dreptului la un proces echitabil consacrat prin art. 21 alin. (3) din Constitutie si art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dar acesta nu se refera la pozitiile fizice pe care judecatorii, procurorii, avocatii, partile si ceilalti participanti la procedurile judiciare le ocupa in salile de judecata, ci la justul echilibru procedural intre parti, care trebuie sa existe atat in procesele civile, cat si in cele penale.


Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.