ccf

Presedintele este deja in intarziere

Data: 08 June 2018, 12:44 | autor: Av. Adrian Toni NEACSU | 0 comentarii | 1825 afisari

Recunosc ca sunt invidios pe rapiditatea cu care armata de analisti care a invadat studiourile televiziunilor a citit, studiat si inteles cele 133 de pagini ale Deciziei CCR nr. 358/2018. Probabil nu numai urechile mele au fost zgariate astazi de chibiteala desantata, uneori isterica alteori patetica, pe marginea motivarii, ci si cele ale altor colegi juristi ai mei.


Trecand peste asta, in legatura cu termenul in care presedintele Iohannis trebuie sa respecte Decizia CCR 358/2018 si sa dispuna revocarea procurorului-sef DNA nu se observa un lucru elementar.

Prin aceasta decizie, ceea ce este de esenta tuturor hotararilor pronuntate in aceasta materie, s-a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala PREEXISTENT. Mai exact, Curtea a CONSTATAT existenta unui conflict intre autoritati declansat de refuzul Presedintelui de a emite decretul de revocare la data de 17.04.2018.

Aceasta este data la care a aparut propriu-zis conflictul juridic, respectiv nesocotirea rolului constitutional al Ministrului Justitiei in procedura de revocare.
Conflictul Presedintelui cu Constitutia nu a aparut la data pronuntarii deciziei, nici la data publicarii motivarii, ci acum aproape 2 luni de zile, la 17.04.2018.

Acela este momentul de la care Presedintele este in intarziere iar Constitutia este incalcata. Decizia 358/2018 nu a facut decat sa ia act (sa constate cum spune in dispozitiv) de aceasta situatie de fapt si sa dispuna, ca mod de stingere al conflictului cu Constitutia, obligatia Presedintelui de a emite decretul de revocare.

 

In aceasta situatie nu se mai poate vorbi despre un termen de punere in aplicare a deciziei, ci aceasta trebuie sa aibe loc imediat, cat mai repede, orice intarziere insemnand siluirea Constitutiei in continuare. Cum spuneam, Presedintele este deja in intarziere.

Efectul constatativ al deciziei ne spune ca suntem in afara starii de constitutionalitate de aproape 2 luni de zile.

Sunt complet absurde, din punctul de vedere al regulilor democratiei constitutionale, in care suprematia Constitutiei este valoare suprema, tezele potrivit carora Presedintele ar putea amana cat doreste executarea deciziei curtii.

Dimpotriva, daca nu va exista o conformare voluntara rapida, nu numai ca derapajul neconstitutional se va prelungi, ci se va naste un nou conflict juridic de natura constitutionala, cauzat de data aceasta de nerespectarea deciziei Curtii Constitutionale. Aceasta este solutia pentru iesirea din blocaj si restabilirea suprematiei constitutiei, iar nicidecum suspendarea presedintelui, desi incalcarea de catre acesta a Constitutiei ar fi flagranta si deja constatata de Curtea Constitutionala.

#SuprematiaConstitutiei


Sursa: Facebook

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.