Presedintele CSM, Mariana Ghena, a transmis un mesaj de Ziua Justitiei
Data: 30 June 2017, 17:05 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1500 afisari
Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii vineri, 30 iunie 2017, mesajul presedintelui CSM, Mariana Ghena (foto), cu ocazia Zilei Justitiei, aniversata la 1 iulie 2017.
Iata mesajul transmis de presedintele CSM, Mariana Ghena:
”Distinsi colegi, colaboratori institutionali, stimati cetateni ai Romaniei !
Ziua de 1 iulie marcheaza, in traditia ultimilor ani, un moment de sarbatoare inchinat Justitiei si slujitorilor acesteia.
Simbolistica asociata acestei zile si spiritul ei ne arata, o data in plus, ca ceea ce ne uneste ca profesionisti ai dreptului si ca oameni reprezinta fundamentul increderii societatii in justitie.
Esenta justitiei este eminamente umana: este facuta de oameni pentru oameni, iar scopul ei este de a contribui la echilibru, de a da suprematiei legii rangul de normalitate, iar ordinii sociale atributul absolut necesar al solidaritatii.
Un rol fundamental in asezarea justitiei intr-un perimetru de normalitate si stabilitate revine, in egala masura, legislativului, executivului si puterii judecatoresti. Consiliului Superior al Magistraturii are responsabilitatea asigurarii unor standarde profesionale si deontologice care sa consolideze o elita profesionala autentica, omogena si perena.
Consiliul Superior al Magistraturii are atribuita prerogativa constitutionala de a fi garantul independentei justitiei. Simplitatea sintagmei are insa semnificatii si conotatii complexe. Independenta justitiei este o valoare suprema a oricarui stat de drept. Ea este cea care asigura mentinerea echilibrului social si suprematia legii. Protejarea sistemului judiciar de presiuni, afectari sau ingerinte reprezinta premisa esentiala a unei justitii independente, a unui act de justitie obiectiv, bazat pe lege si pe valorile sociale protejate prin aceasta, ca raspuns la nevoia fundamentala a oricarei societati democratice: nevoia de dreptate sociala.
Privilegiul extraordinar conferit Justitiei prin Constitutie, de a fi independenta, genereaza, in egala masura o imensa responsabilitate ce revine statului, dar si sistemului judiciar si profesionistilor justitiei. A lasa conjuncturile sa erodeze mecanisme care si-au dovedit functionalitatea si eficienta poate fi o imprejurare de moment paguboasa din perspectiva nevoii de dreptate sociala si a asteptarilor pe care societatea le are de la Justitie, ca putere a statului si ca sistem coerent.
Dinamica de sistem a evidentiat unele imperfectiuni ale Legilor Justitiei, iar aceasta se inscrie in firescul evolutiei si a aplicarii in practica a unor norme teoretice care, la momentul intrarii lor in vigoare, incadrau proiectia unei reforme si nu practica acesteia. Anii parcursi de la intrarea in vigoare a acestor legi au dovedit ca atat legile cat si profesionistii sunt perfectibili, iar dincolo de valoarea de truism a acestei afirmatii, decizia de ajustare trebuie sa ordoneze directia si sensul spre progres si performanta, in termeni de echilibru, obiectivitate si continuitate.
Societatea este cel mai fin si obiectiv barometru al modului in care justiția functioneaza. Aceasta proceseaza, ingloband in propriul comportament, prin mecanisme educationale individuale sau colective, ceea ce justitia ii ofera ca raspuns si masura.
Este important deci, in aceasta era a comunicarii si a promovarii efervescente a dreptului la informare si exprimare, sa avem intelepciunea de a nu ne vulnerabiliza ca profesionisti si sistem, sa ramanem consecventi spiritului Constitutiei si sa garantam efectivitatea infaptuirii unei justitii independente, prin instante judecatoresti.
Ca putere in stat, justitia, prin institutiile sale, trebuie sa asigure functia vitala a mentinerii echilibrului puterilor si a corectitudinii relatiei stat - cetatean.
Independenta justitiei nu se poate realiza in afara unei independente financiare, in absenta unei infrastructuri si a unor resurse logistice care sa asigure conditii decente de desfasurare a activitatilor instantelor si parchetelor din Romania.
Prezentul mesaj este unul de respect si apreciere fata de sistemul de justitie romanesc, fata de intreg corpul de magistrati din Romania, fata de reprezentantii profesiilor liberale: avocati, notari, practicieni in insolventa, experti tehnici, consilieri juridici si personal auxiliar din instante si parchete; incredere si respect pentru celelalte autoritati ale statului; respect si responsabilitate fata de societate si cetateni si incredere in valorile statului de drept si a celor fundamental umane.
Doresc sa omagiem Justitia si pe infaptuitorii acesteia pentru ceea ce sunt si trebuie sa fie !”
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii