Presedinta CSM, mesaj dupa publicarea rapoartelor GRECO

Data: 10 July 2019, 17:44 | autor: L.J. | 0 comentarii | 348 afisari

Presedinta CSM Lia Savonea (foto) a reactionat miercuri, 10 iulie 2019, in urma publicarii rapoartelor GRECO in care se cere, printre altele, desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.


Savonea precizeaza ca problemele reale din justitie care merita, cu adevarat, o dezbatere serioasa, par marginalizate, in detrimentul cetatenilor, ca beneficiari ai actului de justitie. Lia Savonea face un apel la o abordare echilibrata, calma si obiectiva a situatiei, cu argumente legale si de natura tehnica:

“Organizarea judiciara si buna functionare a sistemului de justitie implica, cu necesitate, o analiza complexa in cadrul institutional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potential politic si de orice interpretare trunchiata ori neadevarata a realitatii.

Reiterez, pe aceasta cale, nevoia unei dezbateri profunde si nu doar de suprafata, cu atât mai mult cu cât Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, asa cum a facut-o si cu prilejul publicarii altor rapoarte, cum ar fi cel al Comisiei de la Venetia sau raportul MCV, si prezentul Raport GRECO, sub toate aspectele, inclusiv al celor ce contin erori factuale evidente.

O astfel de analiza se impune cu atât mai mult cu cât pe masa Consiliului se afla in asteptare pentru a fi dezbatute si alte lucrari aflate in conexiune cu dezideratul asigurarii unei justitii care trebuie sa functioneze la standarde europene.

Fara a ne indeparta de la valorile, principiile si de la obligatiile ce ne revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene, consider ca, in egala masura, realitatile din justitia noastra relevate in ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate.

In calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii doresc sa atrag atentia, pe aceasta cale, asupra riscului indepartarii de la dezideratul respectarii independentei justitiei pe care, desi o parte insemnata a scenei publice il clameaza, ajunge sa fie disonanta cu insesi principiile pe care le afirma. Totodata, problemele reale din justitie si care merita, cu adevarat, o dezbatere serioasa par marginalizate, in detrimentul cetatenilor ca beneficiari ai actului de justitie”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.