ccf

PRESCRIEREA CONFLICTULUI DE INTERESE SI A INCOMPATIBILITATII – CCR a declarat neconstitutional proiectul legislativ care modifica art. 25 din Legea nr. 176/2010 si care prevede ca „faptele savarsite de persoanele aflate in exercitarea demnitatilor publice sau functiilor publice ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor”

Data: 13 December 2018, 15:40 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1000 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat miercuri, 12 decembrie 2018, motivarea Deciziei nr. 682 / 6.11.2018, prin care a declarat neconstitutionala modificarea adusa articolului 25 din Legea nr. 176/2010, modificare ce introduce prescriptia dupa 3 ani a incompatibilitatilor si a conflictelor de interese.


Prevederile proiectului legislativ criticat:

Articol unic. – La articolul 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitarilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 621 din 2 septembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu urmatorul cuprins:

'(5) Faptele savarsite de persoanele aflate in exercitarea demnitatilor publice sau functiilor publice ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor'.

CCR a fost sesizata de catre presedintele Klaus Iohannis, care a invocat dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3) – care consacra faptul ca Romania este stat de drept – si ale art.1 alin. (5) – in componenta privind calitatea legii.

Dispozitiile articolelor din Constitutie invocate:

Art. 1 – Statul roman (...)

(3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. (...)

(5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”.

Extras din decizia Curtii Constitutionale:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.