Politisti retinuti de DNA

Data: 27 august 2020, 16:54 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1301 afisari

Procurorii DNA condusi de Crin – Nicu Bologa (foto) au retinut doi politisti acuzati de o presupusa luare de mita si trafic de influenta.

In acelasi dosar, s-a mai dispus retinerea unui director de restaurant acuzat de complicitate la dare de mita si conducerea unui autoturism fara permis, dar si a unei alte persoane.Alti doi politisti sunt cercetati sub control judiciar pentru luare de mita.


Iata comunicatul DNA din 27 august 2020:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 26 august 2020, a urmatorilor inculpati:

BARABAS NICOLAE ROBERT, agent de politie in cadrul Biroului Rutier Iasi – Politia Municipiului Iasi, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata (25 acte materiale),

CRENGANIS FELIX NELU, agent de politie, din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Iasi (Serviciul permise si inmatriculari Iasi), pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata (patru acte materiale) si doua infractiuni de trafic de influenta,

Persoana fizica, director al unui restaurant din Iasi, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita in forma continuata (47 acte materiale) si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere (trei acte materiale),

Persoana fizica fara calitate speciala, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita continuata (16 acte materiale).

In aceeasi cauza s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile incepand cu data de 26 august 2020 fata de inculpatii:

LOHAN CRISTINEL CATALIN, agent de politie in cadrul Politiei Municipiului Iasi – Biroul Rutier Iasi, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata (4 acte materiale),

ZABORILA VIOREL, agent de politie in cadrul Biroului Rutier Iasi – Politia Municipiului Iasi, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, in calitate de politist la Biroul Rutier Iasi, inculpatul Barabas Nicolae Robert, in baza unei intelegeri tacite ce exista la nivelul Politiei Rutiere Iasi si a conducerii unui restaurant, ar fi pretins si primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering in valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducatorii auto ai restaurantului, in sensul de a nu constata si sanctiona contraventiile comise de acestia sau eventualele contraventii pe care acestia le-ar savarsi sau/si pentru a aplica sanctiuni contraventionale mai blande.

In perioada august – octombrie 2019, inculpatul Crenganis Felix Nelu, agent de politie la Serviciul permise si inmatriculari Iasi, ar fi pretins si primit, prin intermediari de la directorul aceluiasi restaurant, produse alimentare si sume de bani in schimbul carora ar fi dispus confectionarea si ar fi eliberat, fara respectarea procedurilor legale, a unor placute de inmatriculare pentru autoturisme detinute de restaurant, dar si pentru a elibera pe viitor, placute in conditii similare.

De asemenea, inculpatul Crenganis Felix Nelu ar fi pretins si primit de la o persoana, in doua situatii, suma de 350 de euro si bunuri in valoare totala de aproximativ 1.500 lei, promitandu-i ca va interveni pe langa examinatori din cadrul Serviciul permise si inmatriculari Iasi, astfel incat persoana sa promoveze proba practica examenelor de obtinere a permisului auto categoria C si ulterior examenele pentru categoria E.

La randul sau, directorul restaurantului, in baza unei intelegeri tacite existente la nivelul Politiei Rutiere Iasi si a conducerii restaurantului, ar fi oferit si remis cu titlu gratuit, personal si prin intermediari, in perioada 22 iunie 2019 - 09 iulie 2020, produse alimentare de catering in valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor politisti rutieri din cadrul Politiei Rutiere Iasi si unor functionari din cadrul serviciului permise si inmatriculari vehicule Iasi, in scopul protejarii conducatorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contraventii rutiere comise de acestia, precum si in scopul favorizarii unor persoane din cercul sau relational la obtinerea placutelor de inmatriculare.

Totodata, directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fara permis de conducere in trei situatii, ultimul act fiind savarsit in cursul zilei de 26 august 2020 cand s-ar fi prezentat, la perchezitiile efectuate in cauza, la volanul unui autoturism, desi nu detine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Intr-o maniera similara, inculpatul Lohan Cristinel Catalin, agent de politie in cadrul Biroului Rutier Iasi, ar fi pretins si primit produse alimentare pentru a-i proteja pe conducatorii auto ai restaurantului (in patru situatii), iar Zaborila Viorel, agent de politie in cadrul Biroului Rutier Iasi ar fi pretins produse alimentare pentru a nu sanctiona contraventional o persoana din familia administratorului restaurantului.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 27 august 2020, inculpatii BARABAS NICOLAE ROBERT, CRENGANIS FELIX NELU si cei doi inculpati persoane fizice urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza se efectueaza cercetari si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

 

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.