ccf

PICCJ. Doi avocati trimisi in judecata in dosarul Mediafax

Data: 03 April 2016, 09:02 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2047 afisari

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat, vineri 1 aprilie 2016, finalizarea cercetarilor in dosarul „Mediafax” si trimiterea in judecata, alaturi de alti 9 inculpati, a avocatilor Liana Petrovici, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani, si Gheorghe Dragos Chis, in sarcina caruia s-a retinut pretinsa savarsire a infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.


Cauza a fost trimisa spre solutionare Curtii de Apel Bucuresti.

Comunicatul PICCJ:

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

-SARBU ADRIAN sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, instigare la evaziune fiscala, instigare la delapidare si spalare de bani;

-SC MEDIAFAX GROUP SA (in insolventa) sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala;

-GRIGORUTA ROXANA DORINA (fost administrator al SC Mediafax Group SA, Mediafax SA si Apropo Media SRL) sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si delapidare;

-BALAN EUGENIA (fost administrator al SC Mediafax Group SA), NOAGHEA COSMINA IOANA (fost director general in cadrul SC Publimedia International SA), NICOARA ILIE ORLANDO (fost director general in cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA si Apropo Media SRL), DINU SORIN NICOLAE (fost director financiar in cadrul SC Publimedia International SA si SC Mediafax Group SA), COZAC DANIELA REGHINA (fost director financiar in cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA si Apropo Media SRL), sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani;

GRADINARU GHEORGHE (director general in cadrul SC Teleferic Prahova SA) sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani;

-PETROVICI LIANA (avocat) sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani;

-CHIS GHEORGHE DRAGOS (avocat) sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

In rechizitoriul intocmit in cauza, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

I. in perioada 2006 - 2014, in cadrul societatilor din grupul Mediafax, detinute direct sau indirect de inculpatul Sarbu Adrian, a fost utilizat un sistem de salarizare, ce presupunea plata drepturilor salariale partial in baza unui contract de munca, si partial in baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind esafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

In concret, mecanismul de eludare a taxelor presupunea:

1. Utilizarea, pentru facturarea drepturilor de autor, a unor societati in care calitatea de asociat si administrator era detinuta de colaboratori sau angajati ai societatilor din grup sau infiintate pe numele unor persoane cu un nivel educational scazut si lipsite de cunostinte in domeniul media si de venituri.

2. Persoanelor beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativa erau angajate cu contracte individuale de munca ale societatilor dingrupul de presa Mediafax (SC Publimedia International SA, SC Mediafax SA, SC Mediafax Group SA, SC Apropo Media SRL), li se solicita ca, odata cu semnarea contractului de munca, sa semneze si un contract de cesiune drepturi de autor cu aceste societati, in baza caruia urmau sa primeasca cea mai mare parte a drepturilor salariale.

3. Incheierea de catre societatile din grupul de presa, cu societatile de drepturi de autor, a unor contracte avand ca obiect asigurarea de catre aceste din urma societati (denumite 'Agenti'), a serviciilor Autorilor scrierilor publicistice, in baza carora 'Agentii' emiteau facturi fiscale pe seama societatilor din grupul de presa.

4. Prin inregistrarea in evidentele contabile ale societatilor din grupul de presa a facturilor fiscale astfel emise, acestea beneficiau de diminuarea bazei impozabile cu sumele aferente facturilor, precum si de deducerea de TVA.

In cadrul acestui sistem, utilizat initial in cadrul societatii Publimedia International SA si continuat in cadrul societatii Mediafax Group SA (ce a preluat activitatea Publimedia International SA), ce a fost extins si la societatile Mediafax SA si Apropo Media SRL, rolul inculpatului Chis Gheorghe Dragos, avocat in cadrul cabinetului de avocatura ce asigura asistenta juridica a societatilor din grupul Mediafax, a fost acela de a infiinta si controla o parte din societatile de drepturi de autor (S. P. I. SRL, D.A.I. SRL, P.C.M. SRL) dar si pe cele utilizate in dezvoltarea de circuite comerciale fictive, prin care sumele rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala se intorceau in casieria societatii.

Ca urmare a inregistrarii in contabilitatea societatilor Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA, Apropo Media SRL a facturilor fiscale fictive generate de relatiile comerciale astfel create, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat in valoare totala de 27.908.783,25 lei.

Intrucat prin folosirea sistemului evazionist se urmarea si obtinerea unor sume de bani pentru a acoperi cheltuielile personale ale inculpatului Sarbu Adrian sau pentru a efectua plata 'la negru' a salariilor angajatilor societatii, in paralel cu implementarea acestuia, inculpatii au dezvoltat circuite comerciale fictive prin care sumele rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala sa se intoarca in casieria societatii.

In cursul urmaririi penale au fost identificate mai multe tipuri de circuite financiare create in scopul disimularii adevaratei naturi si proveniente a sumelor ce erau returnate in casieria societatii. Prin aceste circuite comerciale si financiare fictive, a fost supusa spalarii de bani suma totala de 22.424.284,7 lei.

Din probele administrate in cauza a rezultat ca administratorii, directorii generali si directorii financiari ai societatilor Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA si Apropo Media SA, au actionat ca urmare a solicitarilor permanente ale inculpatului Sarbu Adrian, proprietar al acestor societati, de identificare a unor modalitati concrete de evitare a platii taxelor datorate statului, solicitari adresate in contextul in care 'legea nescrisa' a grupului a fost aceea de a nu se plati taxe. Totodata, actiunile acestora au fost determinate de necesitatea asigurarii sumelor de bani solicitate in permanenta de inculpatul Sarbu Adrian pentru acoperirea cheltuielile personale.

In acest scop, in perioada 17.12.2012 – 07.01.2014, la cererea inculpatului Sarbu Adrian, inculpatul Gradinaru Gheorghe, director general al societatii SC Teleferic Prahova SA, a ridicat din casieria societatii diverse sume, in total suma de 2.105.000 lei, pe care i-a trimis-o inculpatului Sarbu Adrian, desi nu avea nicio justificare.

In cursul lunii aprilie 2014, in contextul pregatirii pentru eventuale controale din partea autoritatilor fiscale, in scopul disimularii modului in care a fost utilizata suma de 2.105.000 lei, la cererea inculpatului Sarbu Adrian, inculpatul Gradinaru Gheorghe a semnat, in calitate de reprezentant al SC SC Teleferic Prahova SA o serie de contracte fictive (contractul de consultanta dintre A.B.C. SRL si SC Teleferic Prahova SA, cel dintre persoana fizica autorizata Sarbu Adrian si SC Teleferic Prahova SA, contractele de imprumut dintre societate si angajatii P.C. si P.E.), prin intermediul carora era simulata aparenta unor relatii contractuale ce creau posibilitatea transferului unor sume de bani din contul SC Teleferic Prahova SA catre societati cu care inculpatul Sarbu Adrian avea relatii contractuale, in calitate de furnizor al unor servicii iar ulterior, dupa ce inculpatul Sarbu Adrian a pus la dispozitie o suma de bani ce a fost depusa in contul SC SC Teleferic Prahova SA, a procedat la transferul acestor sume de bani cu titlu de plata a serviciilor prestate conform contractelor fictive semnate, operatiunile de depunere de numerar/ transfer in contul unei societati cu care inculpatul Sarbu Adrian avea relatii contractuale/ plata a serviciilor acestuia fiind repetate pana la acoperirea intregii sume.

Contractele fictive astfel semnate au fost avizate de inculpata Petrovici Liliana, avocat titular al cabinetului ce asigura consultanta juridica a societatilor din grup si a inculpatului Sarbu Adrian, participanta la sedinta in cadrul careia au fost stabilite metodele prin care va fi acoperit soldul din casieria societatii SC Teleferic Prahova SA.

Tot in scopul asigurarii sumelor de bani necesare inculpatului Sarbu Adrian pentru acoperirea cheltuielile personale, respectiv pentru a-i asigura inculpatului sumele de bani necesare pentru achitarea ratelor aferente unui imprumut de nevoi personale contractat de la o banca, inculpatii Grigoruta Roxana Dorina si Nicoara Ilie Orlando, administratorul si, respectiv, directorul general al societatii Mediafax SA, au fost determinati sa incheie cu persoana fizica autorizata Sarbu Adrian un contract fictiv de consultanta si un act aditional la acesta in baza carora, fara ca in realitate sa presteze vreun serviciu, in perioada 01.11.2012 - 22.08.2014 inculpatului Sarbu Adrian i-a fost achitata suma de 1.356.095,75 lei.

II. in perioada 9.12.2009 - 23.06.2014, inculpatul Sarbu Adrian a ascuns obtinerea, in calitate de persoana fizica, a unor venituri realizate in urma unor tranzactii cu grupul CME, sustragandu-se astfel de la indeplinirea obligatiilor fiscale,bugetul consolidat al statului fiind prejudiciat cu suma totala de 11.255.092 lei.

In vederea recuperarii prejudiciului produs prin savarsirea infractiunilor, in cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatilor Sarbu Adrian, Nicoara Ilie Orlando, Petrovici Liana, Chis Gheorghe Dragos.

In cazul inculpatului Sarbu Adrian, sechestrul a fost aplicat asupra unor imobile situate in Franta, identificarea acestora facandu-se cu sprijinul Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni din cadrul Ministerului Justitiei.

In consecinta, prin intreaga activitate infractionala derulata de inculpatul Sarbu Adrian in nume individual dar si prin intermediul firmelor pe care le controla si, totodata, in contextul reciclarii unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifreaza la valoarea de 61.588.159 lei, reprezentand cca. 14 milioane de euro.

Dosarul a fost trimis, spre competenta solutionare, Curtii de Apel Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

foto: Bogdan Licu, procuror general interimar al PICCJ

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.