ccf

PICCJ: Analiza modificarilor la Codul de procedura penala (Document)

Data: 25 June 2018, 17:09 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1496 afisari

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justie, condus de Procurorul General Augustin Lazar (foto), a finalizat analiza modificarilor aduse de Parlamentul Romaniei la Codul de procedura penala.


Asadar, conform Ministerului Public au fost identificare 33 de articole care, in opinia PICCJ, ar contine elemente de neconstitutionalitate. Este vorba despre articole care privesc prezumtia de nevinovatie, caracterul echitabil si termenul rezonabil al procesului penal, dreptul la aparare, drepturile persoanei vatamate, drepturile inculpatului si efectuarea unei anchete efective.

Principalele probleme identificate de PICCJ se refera la incalcarea standardelor privind calitatea legilor referitoare la claritate, coerenta si predictibilitate, nerespectarea exigentelor in materie de redactare legislativa consacrate de jurisprudenta Curtii Constitutionale, afectarea principiilor securitatii juridice si a increderii legitime in dispozitiile legii prin lipsa de rigurozitate a unor texte.

 

Comunicatul Ministerului Public:

In continuarea comunicatului de presa din data de 19 iunie a.c. (http://www.mpublic.ro/ro/content/c_19-06-2018-15-06), Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

La nivelul Ministerului Public a fost finalizata analiza modificarilor aduse Codului de procedura penala, inclusiv prin consultarea unitatilor de parchet si a structurilor specializate, fiind identificate 33 de articole de lege care prezinta elemente de neconstitutionalitate. Articolele de lege criticate se refera la aspecte esentiale ale procesului penal, respectiv: prezumtia de nevinovatie; caracterul echitabil si termenul rezonabil al procesului penal; dreptul la aparare; drepturile persoanei vatamate; drepturile inculpatului; efectuarea unei anchete efective.

Principalele observatii au in vedere incalcarea standardelor privind calitatea legilor referitoare la claritate, coerenta si predictibilitate, nerespectarea exigentelor in materie de redactare legislativa consacrate de jurisprudenta Curtii Constitutionale, afectarea principiilor securitatii juridice si a increderii legitime in dispozitiile legii prin lipsa de rigurozitate a unor texte”.

>>Analiza PICCJ

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.