ccf

PICCJ a spart gheata in legatura cu Kovesi

Data: 29 March 2019, 13:14 | autor: L.J. | 1 comentarii | 2445 afisari

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – condus de Procurorul General Augustin Lazar (foto stanga) – a spart gheata in legatura cu fosta sefa DNA Laura Kovesi (foto dreapta).


PICCJ a emis vineri, 29 martie 2019, un comunicat in care anunta controlul judiciar dispus de catre procuroarea de caz Adina Florea impotriva Laurei Kovesi in dosarul in care aceasta este acuzata de luare de mita, abuz in serviciu si marturie mincinoasa.

Cele mai dure prevederi din controlul judiciar se refera la interdictia ca Laura Kovesi sa mai lucreze in Parchetul General si ca fosta sefa a Directiei Nationale Anticoruptie sa ia legatura cu presa in legatura cu dosarul in care este inculpata.

De asemenea, Kovesi poate iesi din tara doar cu aprobarea procuroarei de caz. Amintim ca fosta sefa DNA asteapta rezultatul negocierii politice dintre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene privind numirea ei la conducerea Parchetului European (EPPO).

Totusi, interesanta nu este informatia in sine legata de masura preventiva, ci felul in care PICCJ intelege sa comunice de data aceasta in legatura cu Kovesi. Astfel, daca in primul comunicat, de pe 15 februarie 2019 (click aici pentru a citi), Parchetul General a anuntat sec inceperea urmaririi penale fata de Kovesi, fara ca macar sa-i mentioneze numele, de data aceasta PICCJ binevoieste s-o faca, fie si numai o data in tot comunicatul.

Totusi, persista excesul de zel al parchetului condus de Augustin Lazar, intrucat comunicatul nu se refera la Laura Kovesi ca la o inculpata (cum PICCJ a facut in alte cazuri, chiar si in legatura cu diversi magistrati), ci doar la calitatea ei de procuror.

Comunicatul Parchetului General:

Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in continuarea comunicatului din 15 februarie 2019, este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurorii din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie au dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva procurorului Kovesi Laura Codruta, delegata in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu (cinci acte materiale) si marturie mincinoasa si de asemenea, au dispus luarea masurii controlului judiciar, pe o durata de 60 zile incepand cu data de 28 martie 2019.

Punerea in miscare a actiunii penale a fost adusa la cunostinta procurorului.

Prin ordonanta din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea masurii preventive a controlului judiciar, pe o perioada de 60 zile, incepand cu data emiterii ordonantei, urmand ca in timpul cat se afla sub control judiciar, procurorul sa respecte urmatoarele obligatii:

- Sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata;

- Sa informeze de indata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie — Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie cu privire la schimbarea locuintei;

- Sa se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata;

- Sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului de caz;

- Sa nu desfasoare activitatea de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie Justitie, data fiind situatia de fapt care face obiectul urmaririi penale si functia in exercitarea careia a comis faptele penale;

- Sa nu detina, sa nu foloseasca, sa nu poarte arme, sa nu ia legatura cu mai multe persoane si martori;

- Sa nu intre in legatura cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectueaza urmarirea penala in cauza.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este etapa procesului penal reglementata de Codul de procedura penala avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, ca de altfel nici luarea unei masuri preventive, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# MUNTEAN Traian-Nicolae date 29 March 2019 14:20 +3

Slugarnicul Lăzăruc a uitat să menționeze că slujirea folosește în continuare mașina de serviciu și ofițerul SPP. Acwesta din urmă asigurându-i paza și protecția împotriva... legii. Că altă explicație logică și legică nu există!!!!

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.