Parchetul general face precizari referitare la dosarul in care se fac cercetari penale in rem cu privire la procesul electoral din decembrie 2009

Data: 26 April 2017, 17:52 | autor: L.J. | 0 comentarii | 523 afisari

 

Parchetul general condus de Augustin Lazar (foto) a dat publicitatii miercuri, 26 aprilie 2016, un comunicat de presa privind dosarul in care se fac cercetari penala in rem cu privire la procesul electoral din decembrie 2009.


Iata comunicatul PICCJ:

”Ca urmare a stirilor aparute in mass-media, in cursul zilei de astazi, cu privire la dosarul avand ca obiect procesul electoral din decembrie 2009, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:

Prin comunicatul din data de 24 aprilie 2017, am adus la cunostinta opiniei publice faptul ca procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala in rem sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu prev. de art. 297 alin. 1 cu aplicarea art. 5 din Codul penal (art. 248 rap. la art. 248 indice 1 din vechiul Cod penal), si falsificarea documentelor si evidentelor electorale, prev. de art. 391 alin. 3 si 4 din Codul penal cu aplic. art. 5 Cod penal (fost art. 62 alin. 3 si 4 din legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, modificata si republicata) in dosarul mentionat anterior.

Mentionam ca faptele pentru care s-a inceput urmarirea penala se prescriu potrivit legii vechi – art. 122 lit. b si c din vechiul Cod penal - in termen de 10 ani, respectiv 8 ani in conformitate cu legea noua – art. 154 alin. 1 lit. c din noul Codul penal.

Totodata, precizam ca in conformitate cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 265/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 372 din 20 mai 2014: ”(…) dispozitiile art. 5 din noul Cod penal (aplicarea legii penale mai favorabile) sunt constitutionale in masura in care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive, in stabilirea si aplicarea legii penale mai favorabile”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.