ccf

Parchetul general a publicat raspunsul la solicitarea Parlamentului privind transmiterea copiei unui dosar la Comisia de ancheta a alegerilor din 2009

Data: 14 July 2017, 19:38 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1403 afisari

 

PICCJ, condus de procurorul general Augustin Lazar (foto), a dat publicitatii vineri, 14 iulie 2017, raspunsul Ministerului Public la solicitarea Parlamentului privind transmiterea copiei unui dosar la Comisia de ancheta a alegerilor din 2009.


Iata comunicatul PICCJ:

Ca urmare a solicitarilor reprezentanților mass-media, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice raspunsul transmis astazi de Ministerul Public la solicitarea adresata de catre Parlamentul Romaniei:

Catre,

Parlamentul Romaniei

Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential

Stimata doamna presedinte Oana - Consuela Florea

Urmare adresei dumneavoastra nr. 4C-30/80 din 11.07.2017, prin care ne solicitati transmiterea, in copie, a dosarului nr. 213/P/2017 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, va comunicam ca in conformitate cu art. 285 Cod procedura penala, coroborat si cu prevederile art. 111 din Constitutia Romaniei, nu putem da curs acestei solicitari.

In cauza ce formeaza obiectul dosarului nr. 213/P/2017 au fost desfasurate activitati de urmarire penala, nepublice, cu privire la existenta infractiunilor, la identificarea persoanelor care au savarsit o infractiune si la stabilirea raspunderii penale a acestora, pentru a se constata daca este sau nu cazul sa se dispuna trimiterea in judecata.

Astfel cum se mentioneaza si in Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 45/1994 si Decizia nr. 317/2006, in lipsa unor raporturi de drept constitutional, documentele detinute de alte autoritati publice decat Guvernul si organele administratiei publice - chiar si in situatia in care acestea sunt considerate mijloace de proba necesare activitatii Comisiei parlamentare - nu pot fi transmise acesteia. in plus, Codul de procedura penala prevede in mod expres si limitativ persoanele care au acces la dosar si care pot obtine fotocopii, comisiile parlamentare neregasindu-se printre acestea.

Dupa cum precizati in adresa dumneavoastra, „Activitatea unei comisii de ancheta nu are nicio legatura cu o ancheta judiciara, obiectul acestora fiind diferit”, astfel incat cele doua anchete nu pot interfera.

In cauza ce formeaza obiectul dosarului nr. 213/P/2017, s-a dispus la 20.06.2017 clasarea cu privire la sesizarea din oficiu din 24.04.2017, intrucat faptele nu exista in materialitatea lor. in ordonanta se retine ca din materialul probator nu rezulta niciun element sau indiciu de natura sa conduca la presupunerea rezonabila ca s-ar fi comis o fapta prevazuta de legea penala.

Cu deosebita consideratie,

PROCUROR GENERAL

Augustin Lazar”

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.