ccf

Palmaresul DNA

Data: 15 January 2020, 15:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1406 afisari

Lumea Juridica prezinta cauzele trimise in judecata de procurorii DNA condusi de Calin Nistor (foto) in decembrie 2019 care nu au fost mediatizate pana in prezent.


Iata dosarele trimise in instanta:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in lipsa, a inculpatului

BATRANU LUCIAN, la data faptelor avocat in cadrul Baroului Brasov, sub aspectul savarsirii a patru infractiuni de participatie improprie sub forma instigarii la comiterea infractiunii de abuz in serviciu, in forma continuata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care doua in forma continuata).


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2013 - 2015, inculpatul Batranu Lucian, in calitatea mentionata mai sus, cu ocazia a patru dosare de executare silita, l-ar fi determinat pe un executor judecatoresc sa-si incalce, fara vinovatie, atributiile de serviciu prevazute in legislatia primara, in sensul de a-i elibera sume de bani totalizand 1.243.211 lei, cu titlu de onorariu.

In acest context, inculpatul Batrinu Lucian ar fi depus cereri in numele creditorilor la care ar fi anexat documente esentiale care puteau sa creeze convingerea, pentru executorul judecatoresc, ca demersurile judiciare la care se refereau proveneau de la chiar titularii drepturilor a caror executare silita se solicita: titluri executorii, imputerniciri avocatiale si contracte de asistenta juridica.

Concret, inculpatul ar fi creat executorului judecatoresc falsa reprezentare ca actioneaza in numele si cu consimtamantul creditorilor desi, in realitate, acesta nu a avut niciodata mandat expres, special, in temeiul caruia sa aiba dreptul sa incaseze sume de bani provenite din executarile silite.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi asupra conturilor bancare apartinand inculpatului Batranu Lucian si executorului judecatoresc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Brasov, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza;


-Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

Persoana fizica, pentru comiterea infractiunii de participatie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene,

SC TADECO CONSULTING SRL (denumire anterioara FICHTNER ENVIRONMENT S.R.L.), pentru comiterea infractiunii de participatie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene,

SC INTERDEVELOPMENT SRL, pentru comiterea infractiunii de participatie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2012, cu ocazia implementarii proiectului 'Sistemul Integrat de Management al Deseurilor Solide in judetul Vaslui (SIMDS-VS)', intre Consiliul Judetean Vaslui si Asocierea Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL s-a incheiat un contract care avea ca obiect prestarea, de catre aceasta din urma, a unor servicii de asistenta tehnica pentru supervizarea contractelor de lucrari derulate in cadrul proiectului.

In acest context, in perioada mai – septembrie 2013, inculpatul persoana fizica, in calitate de reprezentant al Asocierii Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL, ar fi depus la Consiliul Judetean Vaslui mai multe documente false (facturi, centralizatoare, etc.) in legatura cu participarea efectiva a patru persoane la prestarea serviciilor de supervizare asumate prin contractul mentionat.

Ulterior, fara vinovatie, reprezentantii Consiliului Judetean Vaslui ar fi depus aceste documente la Organismul Intermediar al programului de finantare POS Mediu, in baza carora au fost obtinuti, pe nedrept, 168.733 lei, suma cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civila in procesul penal.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale persoanei fizice si ale SC Interdevelopment SRL.

De asemenea, s-a mai dispus poprirea sumelor datorate de terte persoane inculpatei SC Tadeco Consulting S.R.L. si aflate in contul deschis de societate la D.G.R.F.P. Bucuresti – Activitatea de trezorerie si contabilitate publica a Municipiului Bucuresti.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza;

- Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului


NEMES OVIDIU-GHEORGHE, la data faptelor primar al orasului Sighetu Marmatiei, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2013, inculpatul Nemes Ovidiu-Gheorghe, in calitatea mentionata mai sus, cu incalcarea prevederilor legale, ar fi incheiat cu un avocat din cadrul Baroului Maramures, doua contracte de asistenta juridica avand ca obiect redactarea unei intampinari si reprezentarea primariei orasului Sighetu Marmatiei intr-o cauza civila.

Pentru serviciile prestate, avocatul ar fi primit suma totala de 12.480 lei.

In ambele situatii, edilul ar fi actionat contrar dispozitiilor legale, rezultatul acestor actiuni fiind prejudicierea bugetului local cu suma de 12.480 lei, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum de catre avocatul respectiv.

Pana la data emiterii prezentului rechizitoriu, Municipiul Sighetu Marmatiei nu s-a constituit parte civila in prezenta cauza.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramures;


-Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a trei inculpati (doua persoane fizice si SC Pasul Zimbrului SRL) pentru savarsirea infractiunilor de tentativa si complicitate la tentativa de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2015, in cadrul derularii proiectului 'Construire cabana turistica Zimbrul', unul dintre inculpati, in calitate de reprezentant legal al societatii comerciale, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi depus la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.F.I.R.) ultima cerere de rambursare a fondurilor, la care a atasat un proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor, in cuprinsul caruia s-a atestat, in mod necorespunzator adevarului, ca lucrarile au fost executate, ca nu exista cantitati de lucrari neexecutate si ca lucrarile au fost executate conform proiectului tehnic.

Inscrisul respectiv ar fi fost depus cu intentia de a crea aparenta respectarii conditiilor de plata si pentru a putea beneficia de contravaloarea ajutorului financiar (50.703 lei), intr-o modalitate contrara prevederilor contractului de finantare.

In realitate, lucrarile la obiectivul respectiv nu erau finalizate la momentul intocmirii procesului – verbal, constructia aflandu-se intr-o faza intermediara.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brasov;


-Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unei persoane fizice, pentru savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2014, in contextul solicitarii unui sprijin financiar pentru Masura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (A.F.I.R.), mai multe documente false prin care ar fi atestat ca indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege si prin care ar fi creat aparenta ca a indeplinit obligatiile asumate in planul de afaceri, referitoare la cresterea dimensiunii economice a exploatatiei agricole.

De mentionat este faptul ca inculpata nu ar fi comunicat, la data depunerii cererii de finantare, ca detinea doua terenuri agricole in coproprietate cu mama sa, situate in extravilanul comunei Parincea, judetul Bacau, in suprafata de 5000 m.p. si respectiv 6.600 m.p., terenuri pe care apoi le-ar fi vandut si rascumparat, pe parcursul implementarii proiectului, pentru a crea aparenta ca, prin achizitia acestor terenuri, ar fi crescut dimensiunea economica a exploatatiei, conform obligatiilor asumate in planul de afaceri.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile in cuantum de 178.840 lei (doua transe), suma cu care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a constituit parte civila in procesul penal.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacau cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza;

-Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului

Persoana fizica, administrator al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 18 ianuarie 2016, in contextul efectuarii unui control fiscal inopinat la firma administrata de inculpat, acesta din urma ar fi remis suma de 3.000 lei inspectorului principal in cadrul Agentiei Judetene a Finantelor Publice Ploiesti, Bonciu Ovidiu Marian.

Suma de bani mentionata mai sus ar fi fost remisa functionarului public in schimbul favorizarii societatii respective, in sensul de a nu propune efectuarea unei inspectii fiscale, astfel cum ar fi impus rezultatele verificarilor prealabile derulate de inspectorul fiscal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova;


-Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a doi inculpati, pentru savarsirea unor infractiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata (autorat si instigare) si a unor infractiuni de fals material in inscrisuri oficiale.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2015-2018, cei doi inculpati ar fi depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de plata unica pe suprafata, pentru suprafete de teren pe care nu le detineau in realitate, situate pe raza localitatii Cisnadie, jud. Sibiu.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpati ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 642.008 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce apartin celor doi inculpati.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza;


- Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

Persoana fizica, administrator al SC AGRO LORY-TYM SRL, pentru savarsirea infractiunilor de:

- participatie improprie la infractiunea de fals intelectual,

- folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,


SC AGRO LORY-TYM SRL, pentru savarsirea infractiunilor de:

- participatie improprie la infractiunea de fals intelectual,

- folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2012-2017, administratorul SC AGRO LORY-TYM SRL ar fi depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente si declaratii false, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemele de plati directe, pentru o suprafata de teren pe care nu o detinea in realitate.

Documentele respective ar fi fost obtinute de inculpat prin determinarea reprezentantilor primariei comunei Gagesti, judetul Vaslui, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, sa ateste, fara vinovatie, in cuprinsul unor adeverinte si al unor tabele centralizatoare ale contractelor de arenda, faptul ca respectiva societate detinea o suprafata de teren mai mare decat in realitate.

Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 8.635 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza;

-Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Bacau au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art.483 Cod procedura penala, cu acordurile de recunoastere a vinovatiei a urmatorilor inculpati:

- persoana fizica, administrator al S.C. Rustrans S.R.L., sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

- persoana fizica, administrator al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

- S.C. RUSTRANS S.R.L., sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In acordurile de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2012-2013, in contextul derularii proiectului “Construire sediu administrativ si depozit, dig perimetral si bazin piscicol in comuna Blagesti si orasul Buhusi, jud. Bacau”, reprezentantul legal al S.C. Rustrans S.R.L., beneficiind de ajutorul celuilalt om de afaceri, ar fi depus la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, mai multe documente false si inexacte (facturi, ordine de plata, etc.) in vederea obtinerii pe nedrept de fonduri europene.

Ajutorul acordat ar fi constat in sprijinirea beneficiarului in obtinerea unor documente justificative nereale privitoare la cheltuieli in suma totala de 8.860.716 lei facute pentru implementarea proiectului si care urmau sa fie decontate din fonduri europene, in conditiile in care cunostea ca SC Rustrans SRL realizeaza acest proiect in regie proprie.

Urmare a acceptarii la plata a cererilor de rambursare, SC Rustrans SRL ar fi obtinut suma totala de 4.870.191 lei din Fondul European pentru Pescuit, din care a restituit ulterior suma de 533.446 lei.

In cauza, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a constituit parte civila cu 4.336.745 lei, suma ce a fost achitata integral de catre SC Rustrans SRL.

In prezenta avocatilor, cei trei inculpati au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii,

– 2 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani, de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii,

– 45.000 lei amenda si pedeapsa complementara a afisarii hotararii de condamnare in extras la sediul inculpatei pentru o perioada de 2 luni.

Dosarele de urmarire penala privindu-i pe cei trei inculpati impreuna cu acordurile de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Bacau;


-Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei

Persoana fizica, pentru savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010-2014, inculpata ar fi depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false si inexacte, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de plata unice pe suprafata, pentru suprafete de teren pe care nu le detinea in realitate, situate in localitatea Calan, jud Hunedoara.

Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 917.144 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza;

- Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a doua persoane fizice, la data faptelor reprezentanti ai unor asociatii, pentru savarsirea infractiunilor de:

- folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

- complicitate la infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

- fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011-2012, in cadrul a doua proiecte 'Hai sa dam mana cu mana, sa pasim in viata impreuna' si 'Femei de cariera, de ieri de azi si de maine', cei doi inculpati ar fi depus Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU) Regiunea Nord-Vest, mai multe documente false (contracte, dispozitii de plata, etc.) in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri nerambursabile.

Documentele respective ar fi fost falsificate chiar de cei doi inculpati.

Prin aceste demersuri cei doi inculpati ar fi obtinut in mod nelegal suma totala de 142.737 lei.

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene - OIRPOSDRU Regiunea Nord-Vest s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin celor doi inculpati. De asemenea, a mai fost dispusa infiintarea popririi asiguratorii asupra sumelor de bani existente (prezente si viitoare) in mai multe conturi bancare deschise pe numele inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramures cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza;

-Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a doua persoane fizice, la data faptelor reprezentanti ai unor asociatii, pentru savarsirea unor infractiuni de folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata (autorat si complicitate) si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2012-2014, in cadrul proiectului 'Cresterea sanselor de integrare profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de ocrotire la implinirea varstei de 18 ani din 3 regiuni ale tarii', unul dintre inculpati, beneficiind de ajutorul celuilalt ar fi depus la Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU) Regiunea Nord-Vest, mai multe documente false (contracte, dispozitii de plata, etc.). Documentele respective ar fi fost falsificate chiar de cei doi inculpati care ar fi urmarit obtinerea nelegala de fonduri nerambursabile in valoare de 2.027.932 lei.

In baza documentelor falsificate au fost obtinute efectiv fonduri nerambursabile in valoare de 205.568 lei, restul fiind oprite la plata de catre OIRPOSDRU Regiunea Nord-Vest.

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene – OIRPOSDRU Regiunea Nord-Vest s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin celor doi inculpati. De asemenea, a mai fost dispusa infiintarea popririi asiguratorii asupra sumelor de bani existente (prezente si viitoare) in mai multe conturi bancare deschise pe numele inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramures cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Ulterior, la data de 18 decembrie 2019, in acelasi context, o alta persoana a incheiat cu procurorii anticoruptie un acord de recunoastere a vinovatiei.

In prezenta avocatului ales, inculpatul a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv

- 1 an inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 1 an, de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pentru savarsirea infractiunilor de: complicitate la tentativa la folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

Dosarul de urmarire penala impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Maramures;


-Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unei persoane fizice, pentru savarsirea infractiunilor de:

- folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

- tentativa la infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

-instigare la infractiunea de fals intelectual in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2011, in contextul solicitarii unui sprijin financiar pentru Masura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false sau inexacte prin care atesta ca indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile in cuantum de 57.067 lei (prima transa).

In acelasi context, in cursul lunii iunie 2014, inculpata l-ar fi determinat pe medicul veterinar Macri Mihai sa intocmeasca in fals mai multe inscrisuri prin care a atestat in mod nereal faptul ca inculpata ar detine 80 de capete porcine de o anumita varsta si greutate, desi realitatea era alta. Pentru 70 dintre acestea, medicul a utilizat niste crotalii folosite cu un an in urma.

Ulterior, in urma vizitei in teren a comisiei din cadrul A.P.D.R.P Vrancea, dupa depunerea documentelor in vederea obtinerii celei de-a doua transe de bani, s-a constatat faptul ca exploatatia economica nu indeplinea conditiile impuse prin contract, prin urmare dosarul cererii de plata a fost respins.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a constituit parte civila in cauza cu 47.306 lei, inculpata achitand suma de 10.031 lei din prejudiciu.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a doua autoturisme ce apartin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Anterior, la data de 11 decembrie 2019, Macri Mihai a incheiat cu procurorii anticoruptie un acord de recunoastere a vinovatiei.

In prezenta avocatului ales, Macri Mihai a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv

- 1 an si 9 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 1 an, de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pentru savarsirea infractiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, si fals intelectual in forma continuata,

Dosarul de urmarire penala privindu-l pe Macri Mihai impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Vrancea;

- Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

Persoana fizica, la data faptei reprezentant legal al Asociatiei comunale a crescatorilor de taurine Tataranu, jud. Vrancea, pentru comiterea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

Persoana fizica, la data faptei presedinte al Asociatiei comunale a crescatorilor de taurine Tataranu - pentru comiterea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene,

Asociatia comunala a crescatorilor de taurine Tataranu, pentru comiterea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

PAVEL NICOLAE la data faptelor primar al comunei Tataranu, jud. Vrancea, pentru comiterea infractiunilor de:

- complicitate la infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

- instigare la infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

- fals intelectual in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011-2014, prima persoana fizica, in calitate de reprezentant legal al Asociatiei comunale a crescatorilor de taurine Tataranu ar fi depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de concesionare, tabel cu detinatorii de bovine, declaratii de eligibilitate, etc.) in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de plata unica pe suprafata, pentru suprafete de pasune pe care nu le detinea in realitate.

O parte din aceste documente, respectiv cele doua contracte, ar fi fost puse la dispozitie de catre inculpatul Pavel Nicolae.

Prin aceste demersuri, inculpatul reprezentant legal al Asociatiei ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 728.219 lei.

Intr-un context asemanator, in cursul anului 2015, celalalt inculpat, presedinte al Asociatiei, la instigarea primarului, ar fi depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false (act aditional la un contract de concesiune, centralizator privind membrii asociatiei, etc.) demersuri in urma carora ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 127.089 lei.

Si de aceasta data o parte din documentele respective au fost puse la dispozitie de catre inculpatul Pavel Nicolae.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 855.307 lei, la care se adauga dobanzile si penalitatile prevazute de legislatia in vigoare.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatului Pavel Nicolae, Asociatiei comunale a crescatorilor de taurine Tataranu si a unuia dintre reprezentantii acesteia.

Aceeasi persoana a pus la dispozitia DNA suma de 127.089 lei, asupra careia s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza;

-Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art. 483 Cod procedura penala, cu acordurile de recunoastere a vinovatiei a 3 inculpati, administratori ai unor societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la evaziune fiscala savarsita, in forma continuata.

In acordurile de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada august 2010 – octombrie 2012, cei trei inculpati, in calitatile mentionate mai sus, ar fi emis mai multe facturi fiscale catre alte doua societati comerciale, modalitate prin care le-au ajutat pe acestea sa inregistreze in contabilitate cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale.

Prin aceste demersuri inculpatii au ajutat cele doua societati comerciale sa prejudicieze bugetul de stat cu suma totala de 8.220.823 lei.

In prezenta avocatilor, cei trei inculpati au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 3 ani si 4 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 6 ani si 4 luni si interzicerea, pe o perioada de 2 ani, de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii,

– 2 ani si 8 luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 4 ani si 8 luni si interzicerea, pe o perioada de 2 ani, dupa executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii,

– 2 ani inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 4 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani, dupa executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

Dosarele de urmarire penala privindu-i pe cei trei inculpati impreuna cu acordurile de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Bucuresti.

Cu referire la toate dosarele anterior mentionate, facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie". 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.