Organizatia magistratilor europeni, apel catre presedintele Klaus Iohannis
Data: 07 June 2018, 12:46 | autor: L.J. | 0 comentarii | 6427 afisari
Organizatia magistratilor europeni MEDEL “condamna incheierea de protocoale secrete intre institutile din cadrul autoritatii judecatoresti si Serviciul Roman de Informatii, ce submineaza statul de drept, democratia, independenta sistemului judiciar si dreptul la un proces echitabil, incalcand astfel drepturile fundamentale ale romanilor protejate de Constitutie si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului”, se arata intr-o Rezolutie adoptata in plenara de la Bruxelles din data de 24 mai 2018.
Prin aceeasi Rezolutie, organizatia indeamna la incetarea atacurilor impotriva Curtii Constitutionale si solicita Presedintelui Romaniei Klaus Iohannis (foto) sa denunte public aceste protocoale si totodata, in calitate de presedinte al CSAT, sa se asigure ca “serviciile secrete nu mai intervin in niciun mod in procesul judiciar”.
De asemenea, magistratii europeni “cer autoritatilor Uniunii Europene sa sustina cu fermitate ca lupta impotriva coruptiei nu poate fi realizata prin utilizarea metodelor nedemocratice de investigare penala, similare celor sovietice”.
Organizatia a mai solicitat “publicarea tuturor protocoalelor incheiate intre institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti si serviciile secrete romanesti, astfel incat acestea sa poata fi evaluate de catre societate, magistrati si avocati”. Nu in ultimul rand, organizatia “saluta decizia actualului Consiliu Superior al Magistraturii de a publica protocolul secret incheiat de Consiliul precedent cu SRI si incurajeaza Consiliul sa ia toate masurile necesare pentru a clarifica pe deplin modul, metodele si amploarea implicarii SRI in procedurile judiciare”.
Rezolutia a fost adoptata de MEDEL in urma unei intalniri avute de conducerea asociatiei cu Emmanuel Crabit, Director Drepturi Fundamentale si Statul de Drept DG – JUST din cadrul Comisiei Europene.
In cadrul intalnirii, reprezentantii MEDEL i-au inaintat lui Crabit un raport din partea UNJR privind ingerinta serviciilor de informatii in justitia din Romania, care poate fi accesat la adresa: Romanian Judges Union – Report on the unlawful involvement of the Romanian secret intelligence agencies through secret protocols in the Romanian judiciary system.
MEDEL este o asociatie profesionala a judecatarilor si procurorilor europeni, ce are ca membri un numar de 22 de asociatii nationale din 15 state europene si are ca principal scop apararea independentei justitei, a democratiei si a drepturilor fundamentale ale omului.
Uniunea Nationala a Judecatorilor in Romania este membra a MEDEL din anul 2008, iar in prezent reprezentanta UNJR ocupa functia de secretar general al organizatiei.
Rezolutia integrala:
“Rezolutie privind protejarea independentei sistemului judiciar din Romania impotriva ingerintelor secrete si contrare legii ale serviciilor de informatii
Reamintind rezolutiile anterioare ale MEDEL prin care s-a exprimat profunda ingrijorare cu privire la 'implicarea ilegala a Serviciului Roman de Informatii (SRI) in justitie' si la faptul ca instantele au devenit 'camp tactic' de operatiuni speciale pentru SRI (25 mai 2015), precum si cu privire la faptul ca SRI participa la investigatii penale in baza unor 'proceduri clasificate si protocoale secrete' cu procurorii (16 mai 2016),
Constatand, cu stupoare, in 2018, ca toate institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara si Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatiesi Justitie) au incheiat protocoale secrete cu Serviciul Roman de Informatii,
Vazand numarul tot mai mare de achitari in cazurile de coruptie in care sunt implicate persoane publice romanesti de rang inalt,
Observand un numar tot mai mare de atacuri publice impotriva Curtii Constitutionale din Romania,
Remarcand ca autoritatile UE nu vorbesc despre interferenta serviciilor secrete romanesti in sistemul judiciar, in conditiile in care analizeaza sistemul judiciar romanesc strict din punctul de vedere al combaterii coruptiei,
Adopta prezenta rezolutie prin care:
1. Condamna cu fermitate incheierea de protocoale secrete intre institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti si Serviciul Roman de Informatii, ce submineaza statul de drept, democratia, independenta sistemului judiciar si dreptul la un proces echitabil, incalcand astfel drepturile fundamentale ale romanilor protejate de Constitutie si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
2. Cere autoritatilor Uniunii Europene sa afirme cu fermitate ca lupta impotriva coruptiei nu poate fi realizata prin utilizarea de metode nedemocratice de investigare penala, similare celor sovietice.
3. Solicita publicarea tuturor protocoalelor incheiate intre institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti si serviciile secrete romanesti, astfel incat acestea sa poata fi evaluate de catre societate, magistrati si avocati.
4. Cere Presedintelui Romaniei Klaus Iohannis sa adopte o pozitie publica ferma in sensul denuntarii acestor protocoale si sa ia masuri concrete, in calitate de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pentru a se asigura ca serviciile secrete nu mai intervin in niciun mod in procesul judiciar.
5. Solicita incetarea atacurilor impotriva Curtii Constitutionale din Romania, care submineaza increderea intr-o institutie fundamentala ce protejeaza statul de drept si drepturile omului.
6. Saluta decizia actualului Consiliu Superior al Magistraturii de a publica protocolul secret incheiat de Consiliul precedent cu SRI si incurajeaza Consiliul sa ia toate masurile necesare pentru a clarifica pe deplin modul, metodele si amploarea implicarii SRI in procedurile judiciare.
MEDEL va continua sa sustina toate actiunile magistratilor romani avand ca obiect protejarea independentei sistemului judiciar de influenta serviciilor secretesi va continua sa prezinte aceasta situatie fara precedent din Romania in cadrul discutiilor cu oficialii Uniunii Europene”.
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii