ccf

Ordonanta de urgenta pentru repararea abuzurilor din justitie

Data: 03 January 2019, 11:17 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1594 afisari

APADOR-CH propune o alta solutie, decat amnistia si gratierea, pentru repararea abuzurilor din justitie. Concret, organizatia cere emiterea unei ordonante de urgenta pentru modificarea termenului in care se poate formula contestatie in anulare impotriva hotararilor definitive.

Astfel, in contextul condamnarilor dispuse de Completele de 5 judecatori ale ICCJ constituite nelegal, APADOR-CH arata ca este necesara modificarea Codului de procedura penala in sensul eliminarii termenului de 30 de zile in care poate fi depusa contestatia in anulare.


Iata punctul de vedere al APADOR-CH:

“Cum se pot repara abuzurile justitiei fara amnistie si gratiere

La Consiliul national al partidului de guvernamant s-a apreciat ca este necesara adoptarea unei ordonante de urgenta privind amnistia si gratierea unor pedepse, in cazul in care nu vor fi identificate alte cai de remediere a prejudiciilor suferite de catre victimele unor abuzuri din justitie.

Abuzurile din justitie invocate in acest context constau in:

–condamnari dispuse de catre complete de judecata constituite in mod nelegal (completele de 5 judecatori constituite in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in perioada 2014-2018);

–condamnari care s-au bazat pe probe ilegale, obtinute in urma incheierii unor protocoale secrete intre SRI si parchete/instante.

APADOR-CH considera ca, pentru indreptarea nedreptatilor sau nelegalitatilor din dosarele penale, nu trebuie folosite amnistia si gratierea, deoarece ele actioneaza nediferentiat, 'in bloc', asupra tuturor persoanelor care au comis o anumita infractiune, astfel ca de amnistie si gratiere vor profita si persoane care nu au fost victime ale unor abuzuri si nelegalitati.

Abuzurile trebuie remediate in mod individual, in cazurile individuale in care au fost comise (si dovedite), iar remediile nu trebuie extinse si asupra celor care nu au fost 'victime ale justitiei'.

O cale pentru remedierea acestor abuzuri/nelegalitati poate fi contestatia in anulare (art. 426 lit. d din Cpp) impotriva hotararilor definitive de condamnare pronuntate de completele de 5 judecatori constituite nelegal (exista o decizie a Curtii Constitutionale care a constatat nelegalitatea compunerii) sau revizuirea hotararilor definitive care s-au bazat pe probe ilegale rezultate din protocoale secrete (in acest din urma caz are o deosebita importanta decizia Curtii Constitutionale cu privire la protocoalele secrete, care se va pronunta, probabil, maine, miercuri, 19 decembrie 2018.)

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.