OPOZABILITATEA HOTARARILOR JUDECATORESTI - “Admite sesizarea”

Data: 16 martie 2020, 11:51 | autor: L.J. | 0 comentarii | 823 afisari

Curtea de Apel Suceava - Sectia I civila a dispus, prin Incheierea din 17 septembrie 2019, pronuntata in Dosarul nr. 7.542/314/2015, aflat pe rolul acestei instante, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 519 din Codul de procedura civila, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile cu privire la urmatoarea chestiune de drept: "daca prevederile art. 643 alin. (2) din Codul civil instituie o exceptie de la opozabilitatea hotararii judecatoresti, reglementata de art. 435 alin. (2) din Codul de procedura civila?".

Judecatori:

Gabriela Elena Bogasiu - vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie - presedintele completului
Laura-Mihaela Ivanovici - presedintele Sectiei I civile
Marian Buda - presedintele Sectiei a II-a civile
Lavinia Curelea - judecator la Sectia I civila
Simona Lala Cristescu - judecator la Sectia I civila
Eugenia Puscasiu - judecator la Sectia I civila
Cristina Trutescu - judecator la Sectia I civila
Alina Iuliana Tuca - judecator la Sectia I civila
Virginia Florentina Dumineca - judecator la Sectia a II-a civila
Iulia Manuela Cirnu - judecator la Sectia a II-a civila
Rodica Zaharia - judecator la Sectia a II-a civila
Carmen Tranica Teau - judecator la Sectia a II-a civila
Marioara Isaila - judecator la Sectia a II-a civila

Minuta Inaltei Curti in dosarul 2784/1/2019:

“Admite sesizarea privind pronuntarea unei hotarari prealabile, formulata de Curtea de Apel Suceava - Sectia I civila, in Dosarul nr. 7.542/314/2015 si, in consecinta, stabileste ca:
  In cazul actiunii in revendicare imobiliara a unui bun proprietate comuna pe cote-parti (coproprietate), dispozitiile art. 643 alin. (2) teza a doua din Codul civil instituie o exceptie de la opozabilitatea hotararii judecatoresti reglementata de art. 435 alin. (2) din Codul de procedura civila.
  Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.

Extras din decizia Inaltei Curti:

“Intrebarea prealabila vizeaza stabilirea domeniului principiului opozabilitatii efectelor hotararii judecatoresti (in situatia particulara specificata), prin rezolvarea conflictului intre cele doua norme juridice concurente - art. 643 alin. (2) teza a doua din Codul civil si art. 435 alin. (2) din Codul de procedura civila.
Este indeobste cunoscut, fiind consacrat expres in art. 2 din Codul de procedura civila, faptul ca, in ceea ce priveste procedura de judecata in materie civila, Codul de procedura civila constituie legea generala, aplicandu-se ori de cate ori legea nu prevede in mod expres altfel.

 Or, art. 643 alin. (2) teza a doua din Codul civil prevede in mod expres o derogare de la norma generala, de drept comun, din Codul de procedura civila, care reglementeaza opozabilitatea efectelor hotararii judecatoresti fata de tertele persoane, exceptia vizand hotararea potrivnica unui coproprietar.
La baza acestei concluzii sta, in mod determinant, interpretarea gramaticala a textului precitat, din perspectiva analizei semantice a termenilor folositi de legiuitor. In acest sens este de remarcat utilizarea explicita a sintagmei "nu sunt opozabile", fiind de subliniat faptul ca, in context, notiunea de opozabilitate trebuie inteleasa in sens restrans (stricto sensu), in relatia cu tertii, iar nicidecum intr-un sens larg (lato sensu), in care ar putea fi confundata cu opozabilitatea hotararii in relatia dintre parti.

De altfel, in ambele norme - cea generala (regula) si cea speciala (exceptia) -, legiuitorul foloseste notiunea de opozabilitate in acceptiunea stricto sensu.
De asemenea, interpretarea sistematica si istorico- teleologica a normelor juridice, detaliata la paragrafele 103-106 din prezenta decizie, sprijina concluzia caracterului special, derogatoriu, al dispozitiilor art. 643 alin. (2) teza a doua din Codul civil.

Drept urmare, rezolvarea conflictului dintre cele doua norme juridice concurente, ce fac obiectul intrebarii prealabile, se realizeaza pe baza principiului lex specialis derogant lex generali, fiind vorba, asadar, despre aplicarea cunoscutelor adagii juridice latinesti - specialia generalibus derogant, generalia specialibus non derogant.
 
In concluzie, norma cu caracter special din Codul civil - art. 643 alin. (2) teza a doua - instituie o exceptie sau o derogare de la norma cu caracter general din Codul de procedura civila - art. 435 alin. (2), astfel ca hotararea judecatoreasca potrivnica va putea fi ignorata de catre coproprietarul tert si ca realitate juridica, respectiv ca fapt juridic in sens restrans”.
>>Decizia Inaltei Curti


Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.