OPINII
-
Gheorghe Piperea: "Omul dator este un om inlantuit!"
Intr-o teza de doctorat a unei doamne judecatoare din Caras-Severin am intilnit un citat dintr-o lucrare a unui profesor american de drept de la Universitatea Pennsylvania, L. E. Levinthal, unde se face afirmatia socanta (cel putin pentru bigoti) ca un verset din Tatal nostru are un cu totul inteles originar decit cel ultra-cunoscut de noi in aceste cuvinte: "Si ne iarta noua greselile noastre asa cum iertam si noi gresitilor ...
-
In ce fel de republica traim?
Ieri, presedintele Johannis a participat la instalarea primului ministru si a unor ministri. A fost o premiera. Evident, Johannis a vrut sa arate ca el este seful lui Ciolos. Cred, in continuare, ca noi nu prea stim in ce fel de republica traim. De aceea, m-am gandit sa va ofer spre lectura un fragment din cartea pe care am scris-o la Jilava, in 2012 (cartea despre care un procuror DNA spunea ca nu prea are caracter stiintific ...
-
CORUPTIA ACTIVA vs. CORUPTIA PASIVA. Darea de mita si cumpararea de influenta, infractiuni sau probe? (Manuela Gornoviceanu – Constantin Matei)
Este indeajuns de justificata reglementarea nepedepsirii darii de mita si cumpararii de influenta, in cazul autodenuntului si constrangerii de orice fel, in contextul in care, in prezent, sanctionarea efectiva a coruptiei active nu ar ramane decat un deziderat utopic? Sunt legitime aceste dispozitii care anihileaza insasi ratiunea incriminarii faptelor de coruptie activa? Mai pot fi permise aceste norme, raportat la constiinta ...
-
Venituri. Datorii pentru care s-a implinit termenul de prescriptie. Imposibilitatea organelor de jurisdictie si a altor autoritati ale statului de a invoca din oficiu prescriptia
Jus est ars boni et aequi - Celsus In demersul prezent ne propunem sa analizam daca datoriile unui profesionist pentru care s-a implinit termenul de prescriptie pot fi considerate ca reprezentand venituri, cu consecinta platii obligatiilor bugetare aferente.
-
DREPTUL UE. Asigurari de sanatate persoane fizice ce desfasoara activitati independente (inclusiv profesii liberale) in perioada 2007-2012. Neconformitate a Protocolului ANAF-CNAS cu dispozitiile Directivei 95/46/CE constatata prin Hotararea CJUE C-201/14 din 01.10.2015. Cauze pendinte si cauze deja solutionate (Av. Manuela Gornoviceanu, Baroul Dolj)
La data de 1 octombrie 2014, CJUE s-a pronuntat in cauza Smaranda Bara si altii (C-201/14), cauza in care fusese sesizata de Curtea de Apel Cluj.
-
Persoanele fara venituri vor plati asigurarile de sanatate
O stafie bantuie Codul fiscal. Desi inca specialistii in fiscalitate nu s-au pus pe deplin de acord, mai au ceva timp, majoritatea accepta ca in noua reglementare fiscala exista o dispozitie potrivit cu care persoanele fara nici un fel de venit vor datora contributia la sistemul public de sanatate (CASS). Noul cod fiscal, cu bune si rele, a fost deja promulgat si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.
-
Hotararea CJUE C-463/14. Contracte de consultanta juridica, comerciala sau financiara. Inexistenta obligatiei de a proba prestarea efectiva a serviciilor pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA platita in amonte. Prestare de servicii efectuata prin insusi faptul de a se afla la dispozitia beneficiarului, independent de volumul si natura serviciilor efectiv furnizate (Avocat Manuela Gornoviceanu, Baroul Dolj)
Instanta europeana a fost sesizata la 8 octombrie 2014 de catre Administrativen sad – Varna (Bulgaria) pentru a se pronunta in legatura cu interpretarea articolului 24 alineatul (1), a articolului 25 litera (b), a articolului 62 alineatul (2), a articolului 63 si a articolului 64 alineatul (1) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.
-
Sistemul medical intre cadoul privat si mita publica
Am slabiciunea de a deveni foarte suspicios atunci cand presa si editorialistii se implica in discutia unor probleme strict juridice. Sunt patit de prea multe ori ca sa nu stiu ca se anunta un exces de subiectivism si nepricepere. Desigur, opinia publica trebuie informata in legatura cu deciziile juridice, trebuie sa li se explice implicatiile, consecintele si, eventual, mecanismele. Ca sa fiu si eu political correctly, e un d ...
-
Cuvant inainte despre un lucru bine facut si despre lucruri care ar trebui bine refacute
Ne atrage formula "lucrului bine facut", la care aspiram cu totii. Iata, prezenta culegere este un lucru al lucrului bine facut. Compiland toate actele normative permanente intr-o singura carte, dl. Dan Lupascu ne permite o vedere de ansamblu asupra organizarii judiciare actuale, in forma sa virtuala de cadrul normativ, si ofera un panou de directie spre ramificatiile incurcate ale unui sistem judiciar tulburat.
-
Prodecanul Baroului Bucuresti, avocat Mihnea Stoica: "O sa aveti in mine un cititor fidel. Abia astept sa citesc aici operele altor mari juristi, carora, la invitatia dumneavoastra, ma voi alatura si eu cat de curand"
Avocatul Mihnea Stoica, membru al Baroului Bucuresti din 1 august 1997, actual prodecan al Baroului Bucuresti:
-
Hotararea CJUE C-183/14 din 09.07.2015. Natura juridica a accesoriilor fiscale, necesitatea respectarii principiului proportionalitatii in cazul sanctiunilor pentru incalcarea obligatiilor in materie de TVA (Av. Manuela Gornoviceanu, Baroul Dolj)
La data de 9 iulie 2015, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat in cauza C-183/14, in care fusese sesizata de Curtea de Apel Cluj pentru pronuntatrea unei decizii preliminare referitoare la posibilitatea administratiei fiscale de a califica livrarile de bunuri imobile ca operatiuni impozabile in scopuri de TVA atunci cand sunt realizate de persoane fizice, in lipsa unor dispozitii clare in dreptul national privind ...
-
Juri.ro, printre avocati - Alexandru Florin Chiciu: "Sunt convins ca va fi un reper echilibrat pentru tot ceea ce inseamna analiza Justitiei din Romania. Garantia profesionalismului celor care compun echipa redactionala a acestui site reprezinta poate cel mai important atu"
Avocatul Alexandru Florin Chiciu (foto), membru al Baroului Bucuresti: "Salut aparitia publicatiei on-line Lumeajuridica.ro. Sunt convins ca va fi un reper echilibrat pentru tot ceea ce inseamna analiza Justitiei din Romania. Salut, de asemenea, intiativa portalului de jurisprudenta din acest site, care va fi de mare folos practicienilor Dreptului. Garantia profesionalismului celor care compun echipa redactionala a acestui ...
-
Judecatorul ICCJ Rodica Aida Popa: “Lumea juridica romaneasca se diversifica printr-o alta interfata spre era virtuala cu un nou portal, juri.ro... Spiritul de echipa deschis si transparent sa va consolideze statutul de comunicator profesionist, impartial si echilibrat"
Judecator dr. Rodica Aida Popa, de la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reprezentantul Romaniei la Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni:
-
Presedintele AMR, judecatorul Gabriela Baltag, saluta lansarea Juri.ro: „Proiectul pe care-l abordati reprezinta o alta usa deschisa cu generozitate de un creator de solutii, de un adevarat profesionist!”
Vorbe de suflet, pentru un prieten drag „Fiecare inceput este o alta speranta, este un drum pe care merge cu indrazneala cel care si-a cladit visul, dar si toti acei care aleg sa se alature acestui proiect, un plus de valoare, pentru un domeniu care nu duce niciodata lipsa de provocari, asa cum este lumea ,,impartitorilor de dreptate, prin legi si constiinta”.
-
Presedintele APR Constantin Sima: “Initiativa dlui Razvan Savaliuc de a infiinta un portal de discutii juridice, serioase, este extrem de binevenita... Ducem o acuta lipsa de jurisprudenta”
Cuvant inainte Probabil ca la 1 februarie 2014 cand Executivul a pus piciorul in prag si a dispus intrarea in vigoare a Codului penal si a Codului de procedura penala, dupa ce, putin mai inainte intrase in vigoare noua legislatie civila, nimeni nu banuia ce va urma.
-
Eficienta concluziilor orale din perspectiva Comunicarii judiciare. O abordare experimentala
Nota autorului: Desi acest studiu porneste de la relatarea in presa a derularii unei sedinte de judecata, unde judecatorul si avocatii implicati sunt usor de identificat, autorul precizeaza ca analiza nu vizeaza in niciun fel evaluarea comportamentului sau deciziilor acestora. Demersul vizeaza exclusiv dezvoltarea abordarilor stiintifice privind desfasurarea sedintei de judecata, din perspectiva tehnicilor Comunicarii judiciar ...
-
FRATELE CUMINTE – Juri.ro va fi locul de intalnire al profesionistilor in Drept, care isi pun experienta si crezul in slujba Dreptatii. Va fi reteta cuminte a Luju.ro
Societatea romaneasca se afla intr-o continua fierbere pentru atingerea unei normalitati pe care ne-o dorim cu totii. In aceasta fierbere continua ne confruntam si cu bune si cu rele. Sistemul judiciar, ca parte a societatii din care face parte, nu e cu nimic mai bun sau mai rau decat societatea in ansamblul ei. Are nevoie de critici, de dusuri reci, pentru a se trezi si pentru a progresa – iar pentru asta am creat Luju. ...
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala