OPINII
-
Complicatiile procedurii simplificate. Coinculpati. Dreptul la un proces echitabil
Procedura in cazul recunoasterii invinuirii introdusa in sistemul de drept national pentru prima data prin Legea nr. 202/2010 si mentinuta in noul Cod de procedura penala reprezinta, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei, institutie introdusa, de asemenea, prin noul Cod de procedura penala, aplicatii ale elementelor de justitie negociata in cadrul carora partile pot sa influenteze solutia conflictului penal prin con ...
-
Av. Gheorghe Piperea, chestiuni de tehnica legislativa si de politica penala - cazul Tariceanu
Avocatul Gheorghe Piperea (foto) a comentat, miercuri 25 mai 2016, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, infractiunile pentru care Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale fata de presedintele Sentatului, Calin Popescu Tariceanu: „Daca ne luam dupa practica recenta a Curtii Constitutionale, inseamna ca incriminarea penala a favorizarii faptuitorului este si ea neconstitutionala, din moment c ...
-
Dare de seama despre legea darii in plata
In cateva zile, vineri pe 13 mai 2016, intra in vigoare legea darii in plata. Semnalele de pe piata si solicitarile venite pe adresa casei mele de avocatura imi spun ca primele notificari in baza noii legi vor aparea chiar cu aceasta data. Ca fost magistrat de scaun am invatat sa nu pun in discutie legitimitatea legilor date de autoritatea legiuitoare, de Parlament. Proaste sau bune, legile trebuie aplicate intocmai. Ca avocat ...
-
Poate fi un judecator mai presus de lege?
„Starea unei cetati este buna daca cetatenii se supun magistratilor, iar magistratii se supun legilor” - Solon
-
Este admisibila stramutarea dosarului aflat in procedura de camera preliminara?
Problema de drept enuntata in titlu ar trebui sa fie simpla. Dificultatea ei artificiala, data de superficialitatea cu care redactorii Codului de procedura penala au reglementat-o, a fost insa deja remarcata, iar in practica a dus la solutii contradictorii ale instantelor de judecata. O exceptie de neconstitutionalitate a fost respinsa si de asemenea a fost respinsa de ICCJ ca inadmisibila sesizarea in vederea pronuntarii unei ...
-
Despre „criza” din Justitie
Art. 8 din Codul de procedura penala din 2010, cu titlul marginal Caracterul echitabil si termenul rezonabil al procesului penal, prevede ca: „Organele judiciare au obligatia de a desfasura urmarirea penala si judecata cu respectarea garantiilor procesuale si a drepturilor partilor si ale subiectilor procesuali, astfel incat sa fie constatate la timp si in mod complet faptele care constituie infractiuni, nicio persoana n ...
-
Scrisoare inchisa
- D-nei Ministru al Justitiei - In atentia D-lui Prim Ministru
-
Are vreo valoare adevarul?
Pentru magistrati, fie ei judecatori sau procurori, adevarul despre faptele si imprejurarile cauzei reprezinta obligatie legala, fiind prevazuta expres atat in Codul de procedura civila cat si in Codul de procedura penala. Astfel, art. 22 din Codul de procedura civila, cu titlul marginal: „Rolul judecatorului in aflarea adevarului” prevede urmatoarele:
-
Un efect secundar - si salutar - al unei recente decizii CJUE
Ma refer aici la Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (Camera a treia) din 3 septembrie 2015 pronuntata in cauza (C-463/14) Asparuhovo Lake Investment Company OOD impotriva Direktor na Direktsia „Obzhalvane i danachno-osiguritelna praktika” Varna pri Tsentralno upravlenie na Natsionalnata agentsia za prihodite, avand ca obiect trimitere preliminara, in care Curtea de Justitie a Uniunii Europene (Camera a ...
-
Cea mai dificila mediere penala
Medierea unei infractiuni necesita un anumit tact al mediatorului care preia conflictul penal respectiv, dar pe langa tact necesita multa rabdare si nervi de otel.
-
Codul de conduita profesionala, de etica si deontologie al avocatului roman. Oportunitate intr-o lume a inechitatii
HOTARAREA NR. 08 privind elaborarea si adoptarea Codului de conduita profesionala, de etica si deontologie al avocatului roman, adoptata la Congresul avocatilor din 25-26 martie 2016, isi dovedeste importanta, in actualul context socio-economic in care se desfasoara activitatea specifica a avocatului, sub urmatoarele aspecte, pe care le apreciez esentiale:
-
Anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA pentru nejustificarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitate economica. Dreptul Uniunii Europene. Neconformitate.
Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, o noua dispozitie neconforma cu legislatia si jurisprudenta Uniunii Europene se alatura celor care, impreuna cu uzantele autoritatilor fiscale, determina incalcarea tot mai evidenta a principiului neutralitatii taxei pe valoarea adaugata si nu numai.
-
Obiective pentru o avocatura libera si prospera. Propuneri pentru Congresul Avocatilor 2016
Deviza mea: Avocatura este expresia nivelului de dezvoltare a societatii romanesti.
-
De la „Justitia in folosul cetatenilor”, la Justitia in care referirea la drepturile fundamentale este un „lux teoretic”
Pentru cine este mai vechi in sistem si a prins numirea Monicai Macovei la conducerea Ministerului Justitiei, reamintesc ca pagina principala a site-ului institutiei te intampina cu sloganul „Justitia in folosul cetatenilor!”.
-
Un nou pas in proiectul pentru realizarea unei centrale nucleare in Europa (Hinkley Point C)
Realizarea unei noi centrale nucleare este un demers complex si laborios si solicita, pe langa un context de favorabilitate politica si a opiniei publice, indeplinirea unor exigente deosebite legate de asigurarea standardelor de siguranta, precum si de capabilitate financiara si tehnica a participantilor la un asemenea proiect.
-
Influenta Deciziei CCR nr. 51/2016 asupra cauzelor penale pendinte sau solutionate definitiv, la data publicarii acesteia in M.Of.
Motto: „aplicarea pentru viitor a deciziilor (...) vizeaza atat situatiile juridice ce urmeaza a se naste - facta futura, cat si situatiile juridice pendinte si, in mod exceptional, astfel cum vom arata, acele situatii care au devenit facta praeterita” (extras din Decizia Curtii Constitutionale nr. 126/2016).
-
DECIZIA CCR NR. 51/2016. Opinia separata a judecatorilor Simona-Maya Teodoroiu si Tudorel Toader
Decizia nr. 51 din 16 februarie 2016 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedura penala, adoptata cu majoritate de voturi, a fost publicata, miercuri 14 martie 2016, in Monitorul Oficial.
-
Drepturile fundamentale: „si lux”, dar nu „un lux”
O butada pe care o savuram pe bancile facultatii suna cam asa: „prima ustensila a juristului nu este legea, ci dictionarul”. Trecerea anilor m-a facut sa ii masor permanent valoarea.
-
Punerea in executare a mandatului de supraveghere tehnica
Tinand seama de actualele discutii determinate de publicarea in Monitorul Oficial a Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 51/16.02.2016 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedura penala, reiterez opiniile expuse pe larg in lucrarea autorilor Doru Ioan Cristescu si Victor Catalin Enescu, „Prolegomene privind administrarea si expertizarea probelor mul ...
-
Jud. Dana Girbovan, presedinte al UNJR: „Decizia CCR este una fireasca, de un banal bun simt juridic... Implicarea SRI-ului in justitie a fost una anormala si nesanatoasa pentru administrarea dreptatii”
Judecatorul Dana Girbovan (foto), presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a comentat, intr-o postare facuta joi 10 martie 2016 pe profilul sau de Facebook, decizia nr. 51/2016 a CCR privind neconstitutionalitatea sintagmei „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul art. 142 alin. (1) CPP. Dana Girbovan considera decizia CCR ca fiind „una fireasca, de un banal bun simt ju ...
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala