ccf

Obiectivele noului procuror-sef interimar al DNA

Data: 12 July 2018, 17:00 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1330 afisari

Anca Jurma (foto), noul procuror-sef interimar al DNA, si-a preluat mandatul joi, 12 iulie 2018, la eveniment participand si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Augustin Lazar.


Anca Jurma a declarat ca DNA este atat o parte a sistemului judiciar romanesc, cat si o autoritate nationala anticoruptie in sensul Conventiei ONU impotriva coruptiei, iar prin urmare, institutia are o raspundere majora in indeplinirea mandatului pe care legea i-l confera, si anume combaterea coruptiei la nivel inalt. Jurma, care i-a multumit Laurei Kovesi, a aratat ca DNA va trebui sa ramana in continuare o institutie puternica, independenta si relevanta, atat timp cat Romania inca se confrunta cu fenomenul coruptiei.
La randul sau, Augustin Lazar a explicat motivele pentru care a desemnat-o pe Anca Jurma ca procuror sef interimar, aratand ca este un procuror cu experienta mare in Ministerul Public, cu o foarte buna pregatire profesionala.


Comunicatul DNA:

“Ceremonia de preluare a mandatului noului procuror-sef interimar al DNA, doamna ANCA JURMA, delegata in aceasta functie pe o perioada de 6 luni, s-a desfasurat astazi, 12 iulie 2018, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in prezenta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul AUGUSTIN LAZAR, a doamnei LAURA CODRUTA KOVESI care a condus anterior DNA, precum si a colegilor procurori.
Dupa incheierea ceremoniei, au fost facute scurte declaratii:
Domnul Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a reamintit cateva dintre prioritatile Ministerului Public si ale Directiei Nationale Anticoruptie:
'Prima dintre ele, in Romania lupta anticoruptie va continua cu fermitate.
A doua prioritate, aplicarea legislatiei anticoruptie se va efectua in continuare in conformitate cu normele si standardele internationale de eficacitate si de aparare a drepturilor fundamentale'.
Procurorul general al Romaniei a explicat considerentele pentru care a desemnat-o pe doamna Anca Jurma ca procuror sef interimar:
 'Directia Nationala Anticoruptie va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiza profesionala care au facut din aceasta directie una dintre institutiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiza in domeniu.
Doamna procuror sef Anca Jurma este tocmai persoana potrivita care ne indica noua, faptul ca Directia Nationala Anticoruptie are resurse pe profilul necesar in momentul oportun pentru a le putea valorifica in continuare. Este un procuror cu experienta mare in Ministerul Public. Este un procuror cu o foarte buna pregatire profesionala si care, in acest context, al devenirii directiei ca un furnizor de expertiza europeana si internationala, a reprezentat tocmai momentul si punctul cheie al acestei expertize. Si-a desfasurat activitatea in calitate de procuror sef al Serviciului de relatii internationale, doua mandate, iar anterior a lucrat si in Parchetul General in acest domeniu. Are o experienta in calitate de consilier si am apreciat ca, este persoana potrivita care sa vina cu contributia personala, de incredere, in Ministerul Public si, in special, in Directia Nationala Anticoruptie. O persoana care se bucura de incredere pe plan intern si international este exact ceea ce ne trebuie in acest moment'.
Procurorul general al Romaniei a tinut sa multumeasca doamnei Laura Codruta Kovesi 'pentru activitatea desfasurata in cadrul DNA, care s-a concretizat in rezultatele obtinute in aplicarea legislatiei anticoruptie'. (….) Nu putem uita faptul ca, motivele revocarii genereaza ingrijorare printre magistratii Ministerului Public. O ingrijorare cu referire la independenta lor, cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separatiei puterilor in stat. Cu toate acestea, procurorii Ministerului Public sunt profesionisti si isi indeplinesc rolul prevazut in Constitutie de a reprezenta interesele generale ale societatii in domeniul judiciar, de a apara ordinea de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.'
La randul sau, procurorul sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Anca Jurma, le-a multumit procurorului general si predecesoarei sale, subliniind ca:
'DNA este atat o parte a sistemului judiciar romanesc, cat si o autoritate nationala anticoruptie in sensul Conventiei ONU impotriva coruptiei.
Prin urmare, DNA are o raspundere majora in indeplinirea mandatului pe care legea i-l confera si anume combaterea coruptiei la nivel inalt.
In acest sens, DNA va trebui sa ramana in continuare o institutie puternica, independenta si relevanta atat timp cat Romania inca se confrunta cu fenomenul coruptiei.
In ceea ce ma priveste, ma voi stradui, pe cat imi va sta in putinta sa asigur un interimat echilibrat, sa continuam impreuna cu colegii din DNA munca pe care aceasta institutie a inceput-o cu 15 ani in urma.
Acordam o prioritate absoluta respectarii normelor procedurale, standardelor europene si internationale si drepturilor fundamentale ale cetatenilor”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.