ccf

O victorie si o infrangere pentru Iohannis la CCR

Data: 09 October 2018, 16:11 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2005 afisari

Presedintele Klaus Iohannis (foto) a repurtat o victorie, dar a si suferit o infrangere marti, 9 octombrie 2018, la Curtea Constitutionala a Romaniei.


Astfel, CCR, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de primul om in stat in legatura cu dispozitiile articolului unic pct.1 [cu referire la art.37 alin.(2)] din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor.

Tot in unanimitate, judecatorii constitutionali i-au respins obiectia lui Iohannis in legatura cu dispozitiile articolului unic pct.2 [cu referire la art.39 alin.(3) si (4)] din acelasi act normativ.

Prevederile celor doua texte reclamate la CCR:

Articol unic. - Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 37 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu urmatorul cuprins:

'(2) In baza mandatului reprezentativ, deputatii si senatorii actioneza in interesul poporului, putand astfel sa intermedieze in orice mod, fara a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relatia dintre cetateni si organele administratiei publice centrale si locale si serviciile si directiile din subordinea acestora, relatia dintre alesii locali si autoritatile publice centrale, dar si dintre potentialii investitori si autoritatile publice locale'.

2. La articolul 39, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

'(3) Deputatii si senatorii se pot adresa, personal sau prin intermediul birourilor parlamentare, in scris, verbal ori prin mijloace de comunicare electronica, organelor administratiei publice centrale si locale, respectiv serviciilor si directiilor din subordinea acestora, pentru a transmite sau a se informa asupra solicitarilor si petitiilor cetatenilor din circumscriptiile electorale in care au fost alesi, pentru rezolvarea, in conformitate cu prevederile legale, a problemelor acestora sau pentru a obtine informatii cu caracter public necesare exercitarii mandatului.

(4) Organele administratiei publice centrale si locale sunt obligate sa raspunda in termen de 30 de zile de la primirea solicitarilor deputatilor si senatorilor'”.

In sesizarea de neconstitutionalitate, formulata pe 26 iulie 2018, presedintele Klaus Iohannis sustinea ca modificarile de mai sus incalca prevederile mai multor articole din Constitutie:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.