ccf

Noutati legislative. Av. Adrian Calin Cuculis: „Din august 2016, adoptia se poate dispune doar in instanta” (Ghidul adoptiei)

Data: 08 August 2016, 18:37 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2344 afisari

Avocatul Adrian Calin Cuculis (foto), membru al Baroului Tulcea, a publicat, luni 8 august 2016, pe blogul personal - indrumari-juridice.eu, un material de specialitate privind procedura adoptiei, care, incepand din aceasta luna, va putea fi incuviintata doar de catre instanta.


Materialul semnat de av. Adrian Calin Cuculis:

Daca pana in momentul de fata procedura adoptiei se putea dispune in procedura administrativa, lucrurile au luat drumul instantei de judecata, astfel incat incuviintarea adoptiilor va fi data in competenta instantelor de judecata asa cum arata dispozitiile Legii nr. 273/2004.

De retinut, cererea va fi facuta la instanta de judecata, dupa terminarea perioadei de supraveghere, de catre adoptator sau autoritate.

Ce acte sunt necesare pentru depunerea dosarului la instanta, in vederea incuviintarii adoptiei, in noua forma a legii adoptiei?

a) atestatul valabil al adoptatorilor;

b) certificat medical privind starea de sanatate a copilului;

c) raportul de consiliere a copilului care a implinit varsta de zece ani, in vederea exprimarii consimtamantului;

d) certificatul de nastere al copilului

e) hotararea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei;

f) certificatele de nastere ale adoptatorilor ;

g) certificatul de casatorie al adoptatorilor ;

h) cazierul judiciar al adoptatorilor;

i) certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorilor (de la medicul de familie);

j) hotararea judecatoreasca irevocabila de deschidere a procedurii adoptiei a copilului;

k) raportul de consiliere si informare a parintilor firesti in cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc;

l) documentul care consemneaza rezultatul expertizei pentru confirmarea filiatiei fata de tata, realizata prin metoda serologica ADN, in cazul adoptiei copilului de catre sotia parintelui firesc atunci cand copilul a fost recunoscut de tata pe cale administrativa, precum si in cazul in care paternitatea copilului a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca prin care s-a luat act de recunoasterea de catre tata sau care consfinteste invoiala partilor, fara a se fi cercetat temeinicia cererii;

m) declaratia notariala pe propria raspundere (atunci cand copilul adoptat are un singur parinte — necasatorit –, iar acesta se afla intr-o relatie cu o persoana de sex opus — necasatorita.

De mentionat este faptul, ca in ajutorul parintilor adoptatori vine legea taxelor de timbru, in sensul ca nu se percep taxe de timbru.

Cel mai important decident, va ramane instanta de judecata!

Astfel, dupa inregistrarea cererii in raport de actele mai sus mentionate, instanta va stabili daca este in interesul superior al copilului, ca adoptia sa fie finalizata si astfel va incuviinta adoptia.

Ce se intampla dupa ce instanta a dipus incuviintarea adoptiei?

Parintii adoptivi nu 'scapa' de monitorizare, in sensul ca dupa incuviintarea adoptiei, exista o asa zisa perioada de monitorizare, astfel – 'Monitorizarea postadoptie reprezinta etapa ulterioara incuviintarii adoptiei prin care se urmareste evolutia copilului adoptat si a relatiilor dintre acesta si parintii adoptatori in vederea integrarii depline a copilului in familia adoptatoare si identificarii precoce a eventualelor dificultati ce pot sa apara in aceasta perioada', conform textului legal.

Ultimul cuvant il are autoritatea de protectie a copilului in sensul ca dupa o perioada de monitorizare de 2 ani de zile, se va intocmi un raport FINAL acesta fiind ultimul document al etapei lungi a adoptiei”.

>>Ghidul adoptiei, intocmit de av. Adrian Calin Cuculis

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.