Notar trimis in judecata pentru abuz in serviciu
Data: 11 April 2016, 18:03 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2726 afisari
Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus, luni 11 aprilie 2016, trimiterea in judecata a notarului public Adrian Vlai. Acesta este acuzat de doua infractiuni de azbuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una in forma continuata.
In acelasi dosar, procurorii DNA au decis trimiterea in judecata a altor patru inculpati, pentru infractiuni de abuz in serviciu sau complicitate la abuz in serviciu. Cauza a fost trimisa spre judecare Curtii de Apel Timisoara, cu propunere de mentinere a masurii sechestrului dispusa asupa mai multor bunuri imobile apartinand inculpatilor.
Comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
VLAI ADRIAN, notar public, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una in forma continuata,
PETRISOR NICOLAE TRAIAN si COCIUBA ORTENZIA, la data faptelor presedinte respectiv administrator al Asociatiei Composesoratului Fostilor Colonisti din Ineu – Traian, jud. Arad, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
IGNA FLOARE, la data faptelor secretar al Asociatiei Composesoratului Fostilor Colonisti din Ineu – Traian, jud. Arad, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de:
-abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
-complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
IERCAN IOAN, la data faptelor presedinte al Asociatiei Composesoratul Fostilor Urbarialisti Rapsig, jud. Arad, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2008 – 2009, inculpatul Vlai Adrian, in calitate de notar public, prin incalcarea dispozitiilor imperative ale Legii fondului funciar, in forma in vigoare la data faptelor, a conceput si redactat incheierile de autentificare a unui numar de trei contracte de schimb, semnate de inculpatii Petrisor Nicole Traian, Igna Floare si Cociuba Ortenzia, in calitatile mentionate dar si de membri in conducerea Asociatiei Composesoratului Fostilor Colonisti din Ineu – Traian, jud. Arad, prin care s-au instrainat, din patrimoniul composesoratului, in total 181,4 ha pasune/teren neagricol.
Aceste suprafete de teren au ajuns in patrimoniul unor terte persoane fizice care nu aveau calitate de membri/asociati in cadrul acelei forme asociative de proprietate. Ulterior, persoanele respective au vandut suprafata de teren unei societati comerciale.
Actionand in aceasta modalitate, inculpatii au prejudiciat Asociatia Composesoratul Fostilor Colonisti din Ineu – Traian cu suma totala de 212.138 euro, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru persoanele in patrimoniul carora au intrat suprafetele de teren ca urmare a incheierii contractelor de schimb mentionate. De asemenea, s-a mai retinut ca si prejudiciu suferit de catre Asociatia Composesoratul Fostilor Colonisti din Ineu – Traian si suma de 120.942,51 euro, reprezentat de sumele care ar fi trebuit incasate cu titlul de subventii de la A.P.I.A. – schemele de plata pe suprafata (SAPS) aferente campaniilor 2009 – 2014 inclusiv, raportat la suprafata de pasune instrainata de composesorat prin contractele respective.
De asemenea, la data de 30 aprilie 2009, inculpatul Vlai Adrian, in aceeasi calitate, prin incalcarea acelorasi dispozitii legale, a conceput si redactat incheierea de autentificare aferenta unui contract de vanzare-cumparare, semnat si de inculpatii Iercan Ioan si Igna Floare, presedinte la data faptelor al Asociatiei Composesoratul Fostilor Urbarialisti Rapsig, jud. Arad, prin care s-a instrainat din patrimoniul Composesoratului Fostilor Urbarialisti Rapsig suprafata de 199,8 ha de pasune in patrimoniul acelorasi persoane fizice care nu aveau vreo calitate de membru/asociati in cadrul formei asociative de proprietate. si de aceasta data, persoanele respective au vandut suprafata de teren unei societati comerciale.
Prin realizarea acestei tranzactii, a fost prejudiciata Asociatia Composesoratul Fostilor Urbarialisti Rapsig cu suma totala de 280.186,29 euro concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru persoanele respective.
De asemenea, s-a mai retinut ca si prejudiciu suferit de catre Asociatia Composesoratul Fostilor Urbarialisti Rapsig si suma de 2.128.098,59 lei, pe care nu le-a mai incasat de la A.P.I.A. pentru campaniile 2010 si 2011.
Pentru punerea in practica a actiunilor de instrainare a patrimoniului inalienabil al celor doua composesorate (terenurile cu pasune si fanete) si pentru a da o aparenta de legalitate acestor actiuni a fost conceput un plan care a avut ca obiective majore urmatoarele directii:
-modificarea, prin intocmirea de inscrisuri false, a statutului si actului constitutiv al composesoratelor, astfel incat sa se prevada posibilitatea instrainarii prin schimb sau vanzare a suprafetelor de pasune aflate in patrimoniul acestora, concomitent cu reducerea numarului de membri composesori si, implicit, a numarului persoanelor cu drept de vot in adunarile generale ale composesoratelor. De asemenea, s-a urmarit schimbarea conducerii composesoratelor (consiliul director/comitetul de conducere – presedinte, secretar, administrator, casier, membrii), cu persoane care sa fie de acord cu instrainarea patrimoniului composesoratelor,
-realizarea instrainarii, prin schimb sau vanzare, a suprafetelor de pasune prin intocmirea de contracte autentice de catre notarul public Vlai Adrian, din patrimoniul composesoratelor in patrimoniul unor persoane care nu aveau calitatea de membrii composesori,
-vanzarea suprafetelor de pasune de catre persoanele fizice dobanditoare catre societati comerciale interesate.
Tot acest plan a fost realizat si pus in aplicare atat in cazul Asociatiei Composesoratului Fostilor Colonisti din Ineu – Traian, cat si al Asociatiei Composesoratul Fostilor Urbarialisti Rapsig, in scopul final al vanzarii acestor suprafete de teren de catre persoanele fizice respective catre societatile comerciale interesate de efectuarea de investitii in domeniul imobiliar.
In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor Iercan Ioan, Igna Floare, Cociuba Ortenzia, Petrisor Nicolae Traian si Vlai Adrian.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Timisoara, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
sursa foto: agerpres
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii