NECONSTITUTIONALITATEA LEGII PRIVIND SECURITATEA SISTEMELOR INFORMATICE - “Initiatorul nu a respectat obligatia legala conform careia Consiliul Suprem de Aparare a Tarii avizeaza proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern privind securitatea nationala”

Data: 18 July 2018, 13:04 | autor: L.J. | 0 comentarii | 357 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a dat publicitatii motivarea Deciziei 455 din 4 iulie 2018 privind admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a retelelor si sistemelor informatice, obiectie formulata de Presedintele Romaniei.

In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate, Presedintele Romaniei sustine ca legea criticata contravine dispozitiilor constitutionale cuprinse in art. 1 alin. (5), in componenta sa privind principiul legalitatii si principiul securitatii raporturilor juridice si art. 119 referitor la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. In urma deliberarilor, CCR, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de Presedintele Romaniei si a constatat ca Legea privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a retelelor si sistemelor informatice este neconstitutionala, in ansamblul ei.

Curtea a retinut ca in cadrul procedurii legislative, initiatorul nu a solicitat avizul Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, in conformitate cu art.4 lit.d) pct.1 din Legea nr.415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, potrivit caruia una dintre atributiile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii consta in avizarea proiectelor de acte normative initiate sau emise de Guvern privind, intre altele, securitatea nationala. Asa fiind, Curtea a statuat ca actul normativ a fost adoptat cu incalcarea prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(5) care consacra principiul legalitatii si ale art.119 referitoare la atributiile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Extras din decizia CCR:

“Desi norma constitutionala, exprimand rolul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de coordonare unitara a activitatilor care privesc securitatea nationala, nu face niciun fel de referire expresa la obligatia initiatorilor proiectelor de acte normative de a solicita avizul acestei autoritati, avizarea proiectelor de acte normative ce privesc securitatea nationala este tratata in Legea nr.415/2002, mai sus mentionata, si care reprezinta o reflectare a normei constitutionale consacrate de art.119 din Legea fundamentala.


Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.