Neconstitutionalitatea legii pentru modificarea Codului de procedura penala

Data: 12 October 2018, 15:39 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1070 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis in parte vineri, 12 octombrie 2018, sesizarile Inaltei Curti, PNL, USR si ale presedintele Klaus Iohannis in legatura cu Legea pentru modificarea Codului de procedura penala.


Cu unanimitate de voturi, CCR a constatat ca mai multe dispozitii din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara sunt neconstitutionale. Astfel, a fost declarat neconstitutional art.I pct.11 referitor la art.15 in ceea ce priveste sintagma „din care rezulta indicii temeinice”. Iata forma trimisa la promulgare si care a fost contestata:

“Actiunea penala se pune in miscare si se exercita cand exista probe din care rezulta indicii temeinice ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista cazuri care impiedica punerea in miscare sau exercitarea acesteia.”
A mai fost declarat neconstitutional si art.I pct.39 referitor la modificarea art.77 in ceea ce priveste sintagma ”probele sau”. Iata forma trimisa la promulgare si care a fost contestata:
”Persoana cu privire la care, din probele sau indiciile temeinice existente in cauza, rezulta ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala se numeste suspect.”

Si dispozitiile art.I pct.95 referitor la modificarea art.162 alin.(4) in ceea ce priveste sintagma ”sau pentru care a fost obtinut ulterior mandat de perchezitie” sunt neconstitutionale. Iata forma trimisa la promulgare si care a fost contestata:

“Obiectele care nu au legatura cu cauza se restituie persoanei careia ii apartin, in termen de 30 de zile de la data ridicarii, cu exceptia celor care sunt supuse confiscarii, in conditiile legii sau pentru care a fost obtinut ulterior mandat de perchezitie.”

Comunicatul CCR

 

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.