ccf

NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA PENSIILOR - “Acest criteriu nu este unul rezonabil, ci, dimpotriva, arbitrar”

Data: 20 March 2019, 11:13 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1460 afisari

Curtea Constitutionala a dat publicitatii motivarea Deciziei 632/2018 privind solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art.58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, exceptie ridicata, din oficiu, de Curtea de Apel Cluj — Sectia a IV-a pentru litigii de munca si asigurari sociale in Dosarul nr.423/33/2017.

Dispozitiile criticate au urmatorul continut: „Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare”.
In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma ”preexistent calitatii de asigurat” cuprinsa in art.58 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstitutionala. In motivarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea Constitutionala a statuat ca sintagma ”preexistent calitatii de asigurat” cuprinsa in art.58 din Legea nr.263/2010 incalca articolul 16 alin.(1) din Constitutie referitor la egalitatea in fata legii si a autoritatilor publice, intrucat nu permite si persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap ulterior calitatii de asigurat sa beneficieze de reducerea varstelor standard de pensionare, in functie de gradul de handicap. In opinia majoritatii judecatorilor Curtii Constitutionale, nu exista nicio deosebire obiectiva si relevanta intre categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat si categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap ulterior calitatii de asigurat. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectivCurtea de Apel Cluj –Sectia a IV-a pentru litigii de munca si asigurari sociale.


Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.