NECONSTITUTIONALITATE IN CODUL DE PROCEDURA PENALA - “Oferind posibilitatea unei evaluari efective, de la caz la caz”

Data: 19 decembrie 2019, 11:09 | autor: L.J. | 0 comentarii | 677 afisari

Lumea Juridica prezinta Decizia 535/2019 prin care Curtea Constitutionala a luat in discutie solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.589 alin.(1) lit.b) din Codul de procedura penala.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia sustine, in esenta,ca dispozitiileart.589 alin.(1) lit.b) din Codul de procedura penalaincalca prevederile constitutionale ale art.16 alin.(1) referitor la egalitatea cetatenilorin fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii sifara discriminari, si ale art.26 alin.(1) privind respectarea si ocrotirea de catre autoritatile publice a vietii intime, familiale si private, intrucat acorda dreptul la amanarea executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata numai femeilor condamnate care sunt insarcinate sau au un copil mai mic de un an, iar nu si barbatilor condamnati care au un copil mai mic de un an. Considera ca si pentru acestia din urma ar trebui sa existe posibilitatea amanariiexecutarii pedepsei inchisorii cel putinpentru o duratade trei luni, pentru a putea organiza traiul copilului si al mamei acestuia pe perioada in care tatal va fi incarcerat. Mentioneaza, in acest sens, ca, potrivit dispozitiilor art.453 alin.1 lit.c) din Codul de procedura penala din 1968, executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata putea fi amanata atunci cand din cauza unor imprejurari speciale executarea imediata a pedepsei ar fi avut consecinte grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care acesta lucra. In acest caz, executarea putea fi amanata cel mult trei luni si numai o singura data.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.