ccf

NECONSTITUTIONALITATE IN CODUL DE PROCEDURA PENALA - “Creeaza discriminare atat pentru inculpat, cat si pentru celelalte parti”

Data: 23 May 2019, 11:55 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1369 afisari

Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 220/2019 privind exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2016 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Dispozitiile criticate au urmatorul continut: „
Dispozitiile prezentei ordonante de urgenta privind recursul in casatie exercitat impotriva deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca instanta de apel, se aplica: a) in cazul recursurilor in casatie aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta;
b) in cazul recursurilor in casatie exercitate impotriva deciziilor pronuntate incepand cu data publicarii Deciziei Curtii Constitutionale nr. 540 din 12 iulie 2016 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 434 alin.(1) teza intai din Codul de procedura penala in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 841 din 24 oc-tombrie 2016”.


In urma deliberarii, cu majoritate de voturi, Curtea a decis admiterea exceptiei de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. III lit.a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.70/2016 care exclude atacarea cu recurs in casatie a deciziilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca instanta de apel, pronuntate anterior datei de 24 octombrie 2016, data publicarii in Monitorul Oficial a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 540/2016 si pentru care nu a fost epuizat termenul prevazut de art. 435 din Codul de procedura penala, este neconstitutionala. De asemenea, cu unanimitate de voturi, Curtea a decis respingerea, ca inadmisibila, a exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.III lit.b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.70/2016. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor de judecata care au sesizat Curtea Constitutionala.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.