MOTIVAREA DECIZIEI CCR PE CODUL ADMINISTRATIV - “Comisia speciala parlamentara devine titular al dreptului de initiativa legislativa, ceea ce este in contradictie cu normele constitutionale invocate si jurisprudenta Curtii Constitutionale”

Data: 06 July 2018, 12:37 | autor: L.J. | 0 comentarii | 771 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a dat publicitatii motivarea Deciziei 393 din 6 iunie 2018 privind admiterea obiectiei de neconstitutionalitate formulata de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvati Romania privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea Codului administrativ.

Curtea a retinut ca dispozitiile art. art.1 lit.e) teza intai din Hotararea Parlamentului nr.20/2018, potrivit caruia ”Comisia poate avea rol de initiator al propunerilor legislative in domeniul(…)” contravin prevederilor art.74 alin.(1) din Constitutie, care prevad expres si limitativ titularii dreptului de initiativa legislativa, si anume Guvernul, deputatii, senatorii si, cu indeplinirea unor conditii speciale, un numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Potrivit CCR, nefiind inclusa in aceasta enumerare, o comisie parlamentara nu poate exercita in nume propriu acest drept, deoarece reprezinta o entitate distincta de cea a membrilor sai parlamentari, doar acestia din urma avand dreptul de initiativa legislativa, in virtutea rolului lor constitutional.

Extras din decizia CCR:

“In motivarea sesizarii de neconstitutionalitate, se arata ca Hotararea Parlamentului 20/2018 contravine dispozitiilor art.74 alin.(1), art.147 alin.(4), art.1 alin.(5) si art.64 alin.(4) si (5) din Constitutie.

Dispozitiile art.1 lit.e) din hotararea examinata incalca prevederile art.74 alin.(1) si ale art.147 alin.(4) din Legea fundamentala, deoarece atribuie Comisiei speciale comune pentru elaborarea Codului administrativ 'rol de initiator al propunerilor legislative in domeniul care face obiectul Comisiei'.


Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.