MOTIVAREA CCR PRIVIND GRATIEREA FAPTELOR DE CORUPTIE - “Doua categorii de cetateni sunt tratate in mod diferit”

Data: 01 August 2019, 12:09 | autor: L.J. | 0 comentarii | 546 afisari

Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 464/2019 a Curtii Constitutionale privind examinarea din oficiu a propunerii legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei.

Propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei are urmatoarea redactare:

„Art.I – Constitutia Romaniei, revizuita prin Legea nr.429/2003, aprobata prin referendumul national organizat in zilele de 18-19 octombrie 2003 si republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.767 din 31 octombrie 2003, se modifica si se completeaza astfel:

1. Dupa alineatul (2) al articolului 37, se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

Articolul 37 – Dreptul de a fi ales

'(3) Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii'.

2. Articolul 38, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:

Articolul 38 – Dreptul de a fi ales in Parlamentul European

'In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii romani au dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European. Nu pot fi alesi in Parlamentul European cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii'.

3. La alineatul (3) al articolului 73, litera i) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 73 – Categorii de legi

'(3) Prin lege organica se reglementeaza :

[…]

i) acordarea amnistiei sau a gratierii colective. Acordarea amnistiei si a gratierii colective pentru fapte de coruptie este interzisa'.

4. Alineatul (2) si alineatul (3) ale articolului 74 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 74 – Initiativa legislativa

'(2) Nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea. Nu pot face obiectul initiativei legislative a deputatilor sau a senatorilor amnistia si gratierea colectiva, cu privire la faptele de coruptie.

(3) Guvernul isi exercita initiativa legislativa prin transmiterea proiectului de lege catre Camera competenta sa il adopte, ca prima Camera sesizata. Nu pot face obiectul initiativei legislative a Guvernului amnistia si gratierea colectiva, cu privire la faptele de coruptie'.

5. Litera d) a articolului 94 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 94 – Alte atributii

«Presedintele Romaniei indeplineste si urmatoarele atributii:

[…]

d) acorda gratierea individuala. Acordarea gratierii individuale pentru fapte de coruptie este interzisa'.

6. Alineatul (6) al articolului 115 se modifica si se completeaza, si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 115 – Delegarea legislativa

[…]

'(6) Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, in domeniul legilor organice avand obiectul de reglementare prevazut de articolul 73 alin.(3) lit.h), i) si l), nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica».

7. La articolul 146, dupa litera a) se introduce o noua litera, lit.a/1) cu urmatorul cuprins, iar litera d) din cuprinsul art.146 se modifica, dupa cum urmeaza:

Articolul 146 – Atributii

'Curtea Constitutionala are urmatoare atributii:

[…]

a/1) se pronunta asupra constitutionalitatii ordonantelor, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a 50 de deputati sau 25 de senatori, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau Avocatului Poporului;

[…]

d) hotaraste asupra exceptiilor de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele, ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial'.

Art.II – Revizuirea Constitutiei se supune aprobarii prin referendum, organizat potrivit dispozitiilor art.151 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata”.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.