Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc: „Vom elabora standarde obligatorii pentru toate instantele care se vor construi sau reabilita in viitor”
Data: 23 July 2015, 19:54 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1791 afisari
Ministerul Justitiei a lansat, joi 23 iulie 2015, anuntul de licitatie (etapa expresii de interes) pentru realizarea unor Ghiduri privind standardele de proiectare ale sediilor instantelor de judecata. Proiectul este finantat de Banca Mondiala prin Acordul de Imprumut incheiat cu Guvernul Romaniei, iar durata proiectului este de 10 luni de la data semnarii contractului.
Obiectivul serviciilor consta in elaborarea unui Standard de Tema de Proiectare si a unui Ghid de proiectare a sediilor de instanta care va fi format din patru sectiuni separate: (i) Ghid de proiectare pentru instante, (ii) Ghid de proiectare a salilor de judecata, (iii) Ghid de ergonomie al posturilor de lucru specifice in instante si (iv) Ghid de proiectare pentru mobilierul instantelor.
Comunicatul MJ:
Ministerul Justitiei a lansat anuntul de licitatie (etapa expresii de interes) pentru realizarea unor Ghiduri privind standardele de proiectare ale sediilor instantelor de judecata. Proiectul este finantat de Banca Mondiala prin Acordul de imprumut incheiat cu Guvernul Romaniei, iar durata proiectului este de 10 luni de la data semnarii contractului.
"In urma vizitei la Paris, am stabilit cu omologul francez ca o echipa din cadrul Agentiei specializate in proiectarea si executia sediilor instantelor din Franta sa vina la Bucuresti si sa ne prezinte modul in care colegii francezi au ales sa standardizeze procedura prin care se realizeaza instantele de judecata. In Romania, timp de 25 de ani, am construit sedii de instanta in functie de aprecierile presedintilor de instanta si proiectantilor, respectand doar niste principii minimale de securitate, ceea ce inseamna ca avem o politica de dezvoltare neunitara care ne creeaza probleme de administrare, discrepante in modul de functionare a instantelor si, in unele cazuri, creste costurile de intretinere. In urma negocierilor cu Banca Mondiala a fost aprobata finantarea unui proiect prin care vom elabora standarde obligatorii pentru toate instantele care se vor construi sau reabilita in viitor. Concret, la finalul acestui proiect vom avea un Ghid de proiectare a sediilor de instanta care va fi format din patru sectiuni separate: Ghid de proiectare pentru instante, Ghid de proiectare a salilor de judecata, Ghid de ergonomie al posturilor de lucru specifice in instante si Ghid de proiectare pentru mobilierul instantelor. Este un pas foarte important pentru a avea nu numai o imagine unitara a justitiei, dar si pentru a reduce costurile de exploatare si a crea medii de lucru optime pentru magistrati, dar si facilitati corespunzatoare pentru justitiabili", a declarat Robert Cazanciuc.
Informatii suplimentare:
Anuntul de licitatie va fi publicat astazi (n.r. - 23.07.2015) pe site-urile web de achizitii internationale specifice finantatorului international (https://www.devbusiness.com/, http://www.dgmarket.com/) si pe site-ul web al Ministerului Justitiei (http://www.just.ro/MinisterulJustitiei/AchizitiiPubliceCasari/tabid/89/Default.aspx).
Obiectivul serviciilor consta in elaborarea unui Standard de Tema de Proiectare si a unui Ghid de proiectare a sediilor de instanta care va fi format din patru sectiuni separate: (i) Ghid de proiectare pentru instante, (ii) Ghid de proiectare a salilor de judecata, (iii) Ghid de ergonomie al posturilor de lucru specifice in instante si (iv) Ghid de proiectare pentru mobilierul instantelor.
Consultantul va elabora aceste standarde de proiectare pentru sistemul judiciar romanesc, pornind de la analiza standardelor franceze si a unor documente de proiectare utilizate deja in practica romaneasca.
Durata serviciilor de consultanta este de 10 luni.
Pentru furnizarea acestor servicii, Consultantul, care va fi selectat in urma unei proceduri de licitatie competitive derulate in conformitate ghidul Bancii Mondiale, va trebui sa aiba experienta relevanta in domeniul proiectarii de cladiri incluzand partea de infrastructura, dar si experienta specifica in domeniul designului arhitectural pentru sistemul judiciar. De asemenea, consultantul trebuie sa demonstreze ca are capacitatea de a mobiliza o echipa complexa de experti pentru a acoperi toate ariile de competenta necesare pentru atingerea obiectivului contractului. Echipa trebuie sa includa arhitecti (inclusiv arhitecti restauratori, arhitecti peisagisti, arhitecti proiectare mobilier) si ingineri constructii civile, instalatii electrice, instalatii sanitare, gaz, termo–ventilatii, IT&C precum si alti experti cu experienta anterioara in domeniile: protectie impotriva incendiilor, supraveghere video, sisteme de securitate, sanatate si siguranta, energie verde, certificate, energetice, structuri, topografice.
Licitatia va fi de tipul "Selectie pe baza Calitatii si Costului Consultantului - QCBS" asa cum este descrisa in Ghidul Bancii Mondiale: "Achizitia de servicii de consultanta" editia Mai 2004, revizuita in Octombrie 2006, Mai 2010, ("Ghid Consultanta") si este deschisa tuturor ofertantilor eligibili asa cum acestia sunt definiti in Ghid. Suplimentar, se recomanda analizarea prevederilor din Ghidul de Consultanta care stabilesc politica Bancii Mondiale referitoare la conflictul de interese.
Expresiile de interes, elaborate in limba engleza, trebuie transmise pana in data de 10 august 2015, ora 17.00 la adreselecmunteanu2@just.ro si adriana.gheorghiu@just.ro. Transmiterea prin email a Expresiilor de interes este premisa.
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii