ccf

Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc s-a intalnit cu reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Absorbtia Fondurilor Structurale

Data: 24 August 2015, 09:52 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1825 afisari

Ministerul Justitiei a dat publicitatii, vineri 21 august 2015, un comunicat de presa referitor la intalnirea pe tema absorbtiei fondurilor europene pe care ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc (foto), a avut-o cu reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Absorbtia Fondurilor Structurale.


La intalnire au participat Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), Confederatia Sindicala Nationala Meridian, Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, Federatia Nationala a Sindicatelor din Politie 'SED LEX', Asociatia pentru Integritate Publica, Asociatia pentru Buna Guvernare, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii, Fundatia Progres prin Educatie (FPE), Asociatia pentru o Romanie Moderna si Academia Leaders4Romania.

>>Comunicatul MJ

"Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a avut vineri, 21 august 2015, o intalnire de lucru cu reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Absorbtia Fondurilor Structurale (CNAFS), pe tema absorbtiei fondurilor europene.

Dialogul a avut loc pe fondul interesului comun privind identificarea celor mai bune masuri pentru optimizarea mecanismelor de absorbtie a fondurilor structurale, avand in vedere si faptul ca, in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA) 2014-2020, pentru prima data sunt finantate actiuni dedicate sistemului judiciar, in cadrul obiectivelor specifice 1.3 'Dezvoltarea si implementarea de sisteme standard si instrumente moderne si eficiente de management la nivelul institutiilor din sistemul judiciar' si 2.3 'Asigurarea unei transparente si integritati sporite la nivelul sistemului judiciar in vederea imbunatatirii accesului si a calitatii serviciilor furnizate la nivelul acestuia', cu un buget total alocat de aproximativ 100 milioane de euro pentru intreaga durata a exercitiului financiar (2014-2020).

Cu acest prilej, reprezentantii Coalitiei au prezentat setul de masuri agreat deja cu ministrii de resort, respectiv:

-asigurarea unei cofinantari de maximum 2% pentru sectorul nonprofit;

-asigurarea unui termen de rambursare la 20 de zile, in conditiile furnizarii tuturor documentelor necesare;

-asigurarea de prefinantare continua, pentru sectorul nonprofit, pe intreaga durata a implementarii proiectelor, pentru cheltuielile cu personalul, prin transe trimestriale/ prefinantare de 30% la inceputul proiectului;

-introducerea responsabilului de proiect, la nivelul tuturor autoritatilor de management.

Ministrul Justitiei si a manifestat interesul si sustinerea fata de masurile propuse, considerand binevenit orice demers care este de natura a simplifica procedurile administrative si a conduce la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale.

In ceea ce priveste implicarea Ministerului Justitiei in procesul de absorbtie a fondurilor europene in cadrul celor doua obiective specifice ale POCA, avand in vedere ca se finanteaza doar proiecte care sunt in concordanta cu obiectivele si masurile prevazute in Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 si in Planul de actiuni aferent, ministrul Justitiei a precizat ca proiectul Planului de actiuni va fi supus dezbaterii publice la inceputul lunii septembrie, urmand ca Ghidul solicitantului pentru Obiectivul 1.3 al POCA privind implementarea de sisteme standard si instrumente moderne si eficiente de management la nivelul institutiilor din sistemul judiciar sa fie realizat si publicat pana la sfarsitul lunii septembrie 2015.

Referitor la Ghidul solicitantului pentru Obiectivul 2.3 al POCA privind transparenta si integritatea in sistemul judiciar, CNAFS a propus Ministrului Justitiei asigurarea eligibilitatii societatii civile (patronate, sindicate, federatii, organizatii nonguvernamentale etc.) in cadrul acestui obiectiv. Ministrul Justitiei a fost de acord cu propunerea Coalitiei, fiind preconizat ca Ghidul aferent acestui obiectiv sa fie finalizat pe parcursul lunii octombrie.

Cu privire la stabilirea grupurilor tinta din cadrul Ghidului solicitantului, membrii Coalitiei i-au solicitat ministrului Justitiei sa acorde o atentie sporita educarii juridice a persoanelor care nu au acces la informare si la mijloace electronice, ministrul Justitiei sprijinind aceasta abordare, existand actiuni care pot fi finantate din fonduri POCA, dedicate grupurilor defavorizate.

De asemenea, referitor la subiectul ridicat in discutie de catre Simion Hancescu, Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), privind acordarea dascalului a statutului de autoritate publica, ministrul Justitiei si a exprimat disponibilitatea pentru o analiza aprofundata a propunerii si pentru o ulterioara consultare pe aceasta tema.

In acelasi timp, partile prezente la discutii au fost de acord ca este necesara cautarea de solutii pentru o practica unitara in actul de justitie, pentru cresterea increderii in deciziile judecatorilor, pentru cresterea increderii in actul de justitie.

Ministrul Justitiei a mentionat totodata un proiect european de succes derulat de Ministerul Justitiei, cu impact pentru publicul larg, in cadrul caruia a fost dezvoltat Portalul legislativ (http://legislatie.just.ro/). Prin intermediul acestuia, incepand din luna ianuarie 2015, Ministerul Justitiei asigura accesul gratuit al oricarei persoane interesate la legislatia nationala, in forma actualizata si consolidata. De asemenea, ministrul Justitiei a reamintit faptul ca inca de la sfarsitul lui 2014 instantele de judecata au posibilitatea de a prezenta, la cererea persoanelor care au legatura cu dosarele, in format electronic anumite documente.

Coalitia Nationala pentru Absorbtia Fondurilor Structurale este formata din peste 40 de organizatii nonguvernamentale, sindicate, patronate si reprezentanti ai mediului de afaceri de la nivel central si local.

La intalnirea de astazi au fost prezente: Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), Confederatia Sindicala Nationala Meridian, Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, Federatia Nationala a Sindicatelor din Politie 'SED LEX', Asociatia pentru Integritate Publica, Asociatia pentru Buna Guvernare, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii, Fundatia Progres prin Educatie (FPE), Asociatia pentru o Romanie Moderna si Academia Leaders4Romania".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.