Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc s-a intalnit cu reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Absorbtia Fondurilor Structurale
Data: 24 August 2015, 09:52 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1825 afisari
Ministerul Justitiei a dat publicitatii, vineri 21 august 2015, un comunicat de presa referitor la intalnirea pe tema absorbtiei fondurilor europene pe care ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc (foto), a avut-o cu reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Absorbtia Fondurilor Structurale.
La intalnire au participat Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), Confederatia Sindicala Nationala Meridian, Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, Federatia Nationala a Sindicatelor din Politie 'SED LEX', Asociatia pentru Integritate Publica, Asociatia pentru Buna Guvernare, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii, Fundatia Progres prin Educatie (FPE), Asociatia pentru o Romanie Moderna si Academia Leaders4Romania.
"Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a avut vineri, 21 august 2015, o intalnire de lucru cu reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Absorbtia Fondurilor Structurale (CNAFS), pe tema absorbtiei fondurilor europene.
Dialogul a avut loc pe fondul interesului comun privind identificarea celor mai bune masuri pentru optimizarea mecanismelor de absorbtie a fondurilor structurale, avand in vedere si faptul ca, in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA) 2014-2020, pentru prima data sunt finantate actiuni dedicate sistemului judiciar, in cadrul obiectivelor specifice 1.3 'Dezvoltarea si implementarea de sisteme standard si instrumente moderne si eficiente de management la nivelul institutiilor din sistemul judiciar' si 2.3 'Asigurarea unei transparente si integritati sporite la nivelul sistemului judiciar in vederea imbunatatirii accesului si a calitatii serviciilor furnizate la nivelul acestuia', cu un buget total alocat de aproximativ 100 milioane de euro pentru intreaga durata a exercitiului financiar (2014-2020).
Cu acest prilej, reprezentantii Coalitiei au prezentat setul de masuri agreat deja cu ministrii de resort, respectiv:
-asigurarea unei cofinantari de maximum 2% pentru sectorul nonprofit;
-asigurarea unui termen de rambursare la 20 de zile, in conditiile furnizarii tuturor documentelor necesare;
-asigurarea de prefinantare continua, pentru sectorul nonprofit, pe intreaga durata a implementarii proiectelor, pentru cheltuielile cu personalul, prin transe trimestriale/ prefinantare de 30% la inceputul proiectului;
-introducerea responsabilului de proiect, la nivelul tuturor autoritatilor de management.
Ministrul Justitiei si a manifestat interesul si sustinerea fata de masurile propuse, considerand binevenit orice demers care este de natura a simplifica procedurile administrative si a conduce la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale.
In ceea ce priveste implicarea Ministerului Justitiei in procesul de absorbtie a fondurilor europene in cadrul celor doua obiective specifice ale POCA, avand in vedere ca se finanteaza doar proiecte care sunt in concordanta cu obiectivele si masurile prevazute in Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 si in Planul de actiuni aferent, ministrul Justitiei a precizat ca proiectul Planului de actiuni va fi supus dezbaterii publice la inceputul lunii septembrie, urmand ca Ghidul solicitantului pentru Obiectivul 1.3 al POCA privind implementarea de sisteme standard si instrumente moderne si eficiente de management la nivelul institutiilor din sistemul judiciar sa fie realizat si publicat pana la sfarsitul lunii septembrie 2015.
Referitor la Ghidul solicitantului pentru Obiectivul 2.3 al POCA privind transparenta si integritatea in sistemul judiciar, CNAFS a propus Ministrului Justitiei asigurarea eligibilitatii societatii civile (patronate, sindicate, federatii, organizatii nonguvernamentale etc.) in cadrul acestui obiectiv. Ministrul Justitiei a fost de acord cu propunerea Coalitiei, fiind preconizat ca Ghidul aferent acestui obiectiv sa fie finalizat pe parcursul lunii octombrie.
Cu privire la stabilirea grupurilor tinta din cadrul Ghidului solicitantului, membrii Coalitiei i-au solicitat ministrului Justitiei sa acorde o atentie sporita educarii juridice a persoanelor care nu au acces la informare si la mijloace electronice, ministrul Justitiei sprijinind aceasta abordare, existand actiuni care pot fi finantate din fonduri POCA, dedicate grupurilor defavorizate.
De asemenea, referitor la subiectul ridicat in discutie de catre Simion Hancescu, Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), privind acordarea dascalului a statutului de autoritate publica, ministrul Justitiei si a exprimat disponibilitatea pentru o analiza aprofundata a propunerii si pentru o ulterioara consultare pe aceasta tema.
In acelasi timp, partile prezente la discutii au fost de acord ca este necesara cautarea de solutii pentru o practica unitara in actul de justitie, pentru cresterea increderii in deciziile judecatorilor, pentru cresterea increderii in actul de justitie.
Ministrul Justitiei a mentionat totodata un proiect european de succes derulat de Ministerul Justitiei, cu impact pentru publicul larg, in cadrul caruia a fost dezvoltat Portalul legislativ (http://legislatie.just.ro/). Prin intermediul acestuia, incepand din luna ianuarie 2015, Ministerul Justitiei asigura accesul gratuit al oricarei persoane interesate la legislatia nationala, in forma actualizata si consolidata. De asemenea, ministrul Justitiei a reamintit faptul ca inca de la sfarsitul lui 2014 instantele de judecata au posibilitatea de a prezenta, la cererea persoanelor care au legatura cu dosarele, in format electronic anumite documente.
Coalitia Nationala pentru Absorbtia Fondurilor Structurale este formata din peste 40 de organizatii nonguvernamentale, sindicate, patronate si reprezentanti ai mediului de afaceri de la nivel central si local.
La intalnirea de astazi au fost prezente: Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), Confederatia Sindicala Nationala Meridian, Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, Federatia Nationala a Sindicatelor din Politie 'SED LEX', Asociatia pentru Integritate Publica, Asociatia pentru Buna Guvernare, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii, Fundatia Progres prin Educatie (FPE), Asociatia pentru o Romanie Moderna si Academia Leaders4Romania".
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii