Ministerul Justitiei. Reuniunea informala a ministrilor justitiei din Austria, Slovacia, Serbia, Republica Moldova si Romania

Data: 21 September 2015, 15:34 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1232 afisari

Ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, a organizat, in perioada 18-20 septembrie 2015, o reuniune informala cu ministrii justitiei din Austria, Slovacia, Serbia si Republica Moldova. Pe parcursul reuniunii au avut loc intalniri in format bilateral si multilateral, organizate la Bucuresti si Tulcea.


Reuniunea a fost un foarte bun prilej pentru discutii pe teme importante care vizeaza justitia, dar si problemele cu care se confrunta in aceasta perioada zona central si est-europeana‎. Este un format informal, in care reunim atat state membre ale Uniunii Europene catsi state candidate sau state partenere, fiecare impartasind experienta proprie in domenii cheie. Acest format de discutii creeaza o foarte buna oportunitate pentru statele candidate la aderare si statele partenere, pentru ca pot beneficia de experienta altor state in stabilirea prioritatilor si pasilor de urmat in vederea aderarii la U.E. sau al consolidarii parteneriatului cu Uniunea Europeana. Romania sprijina in mod ferm parcursul european al Republicii Moldova; de asemenea, Romania sprijina aderarea Serbiei la Uniunea Europeana. Este in interesul nostru ca aceste state sa progreseze cat mai rapid si sa fie cat mai repede integrate in marea familie europeana. Problemele la zi nu au permis tuturor statelor invitate sa participe, dar acest format va fi continuat si dezvoltat. Prin 'Declaratia de la Sulina' cele cinci state invita toate tarile riverane Dunarii sa dea noi valente cooperarii judiciare si multiculturale. De asemenea, ministrii prezenti au fost de acord sa permanentizam o forma de cooperare rapida la care sa invitam toate aceste state”, a declarat, potrivit unui comunicat MJ, ministrul justitiei, Robert Cazanciuc.

Convins fiind ca toate problemele cu care se confrunta, acum si in viitor, tarile noastre pot fi rezolvate doar prin aplicarea legii si a ‎principiilor umanitare pe baza valorilor noastre europene comune, ministrii de justitie din tarile riverane Dunarii declara ca se vor intalni informal, o data pe an, pentru consolidarea cooperarii. Aceasta declaratie a fost inspirata de Sulina, oras situat in Delta Dunarii din Romania, unde in mod traditional traiesc impreuna, in mod pasnic, oameni de diferite nationalitati si religii, respectand demnitatea umana, ceea ce face din aceasta regiune un simbol al pacii, cooperarii si solidaritatii. De aceea aceasta declaratie se numeste 'Declaratia de la Sulina' si ea trebuie reinnoita in fiecare an de toti ministrii din tarile riverane Dunarii”, a declarat ministrul austriac al justitiei, Wolfgang Brandestetter, potrivit comunicatului.

Potrivit Ministerului Justitiei, in cadrul uneia dintre sesiunile de lucru, celor cinci ministri ai justitiei le-a fost prezentat un proiect de reintegrare sociala a detinutilor finantat prin Mecanismul financiar norvegian. Proiectul beneficiaza de implicarea multiplului campion olimpic si mondial Ivan Patzaichin si presupune‎ calificarea in constructii ecologice a mai multor detinuti de la Penitenciarul Tulcea, Sectia Chilia, precum si construirea a cinci case ecologice care vor gazdui ateliere in care 70 de detinuti vor fi instruiti sa practice mestesuguri traditionale.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.