ccf

Ministerul Justitiei. Raportul GRECO de evaluare privind Romania

Data: 22 January 2016, 13:21 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1578 afisari

Ministerul Justitiei a dat publicitatii, vineri 22 ianuarie 2016, Raportul de evaluare privind Romania, adoptat de Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) in cadrul reuniunii plenare din perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2015, care s-a desfasurat la Strasbourg.


Potrivit unui comunicat de presa emis de MJ, Raportul face parte din cea de-a patra runda de evaluare care a debutat in ianuarie 2012, avand ca tema prevenirea coruptiei in randul parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor. In acest sens, GRECO formuleaza 13 recomandari pentru autoritatile romane: 9 in ceea ce priveste prevenirea coruptiei in randul membrilor Parlamentului si 4 cu privire la judecatori si procurori.

Comunicatul Ministerului Justitiei:

Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) a adoptat in cadrul reuniunii plenare din perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2015, Raportul de evaluare privind Romania. Reuniunea a avut loc la Strasbourg si face parte din runda a patra de evaluare care a debutat in ianuarie 2012.

Tema acestei runde a fost Prevenirea coruptiei in randul membrilor Parlamentului, judecatorilor si procurorilor. Criterii de evaluare folosite pentru fiecare dintre aceste categorii profesionale au fost:

-principii etice si reguli de conduita

-conflictul de interese

-interzicerea sau restrangerea dreptului de a desfasura anumite activitati

-declararea averilor, veniturilor, obligatiilor si intereselor

-respectarea regulilor cu privire la conflictul de interese

-cunoasterea normelor de integritate.

Raportul formuleaza 13 recomandari pentru autoritatile romane; 9 in ceea ce priveste prevenirea coruptiei in randul membrilor Parlamentului si 4 cu privire la judecatori si procurori. Astfel, Romania se plaseaza sub media de 14 recomandari corespunzatoare celor 34 de state membre GRECO ale caror rapoarte de evaluare au fost adoptate pana in prezent.

In opinia Ministerului Justitiei, acest raport surprinde in mod obiectiv si echilibrat stadiul masurilor de promovare a integritatii in exercitarea demnitatilor publice.

Raportul confirma evaluarea Ministerului Justitiei privind nevoia unui accent sporit asupra masurilor preventive si educative anticoruptie, dublat de garantarea stabilitatii cadrului legislativ si institutional anticoruptie in care institutii precum Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala de Integritate (ANI), dar si instantele judecatoresti, functioneaza cu rezultate notabile.

Recomandarile in ceea ce priveste activitatea Parlamentului Romaniei vizeaza cresterea gradului de transparenta si acces al cetateanului la informatii privind activitatea legislativa, transparentizarea activitatilor de lobby, adoptarea si aplicarea eficienta a unui cod etic al parlamentarului, consolidarea sistemului de restrictii cu privire la cadouri, ospitalitate, favoruri si alte beneficii pentru parlamentari.

Totodata, raportul evidentiaza necesitatea clarificarii regimului conflictului de interese si al incompatibilitatilor, solicitand un rol proactiv din partea ANI in gestionarea ex oficio a cazurilor privind membrii Parlamentului. Nu in ultimul rand, GRECO solicita clarificari privind sistemul de imunitati si imbunatatirea acestuia inclusiv prin reglementarea unor criterii clare si obiective privind deciziile de ridicare a imunitatii.

Referitor la sistemul judiciar, raportul remarca regimul strict de incompatibilitati si restrictii specifice profesiei de magistrat si formuleaza preponderent recomandari vizand implicarea activa a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si a Inspectiei Judiciare in promovarea integritatii si cresterea gradului de cunoastere si aplicare a standardelor de integritate si etica, inclusiv prin o analiza profunda a riscurilor si vulnerabilitatilor.

GRECO formuleaza propuneri de crestere a transparentei procedurii de numire si revocare din functiile de conducere la nivelul parchetelor. Ministrul Justitiei ia act de aceasta recomandare extrem de actuala si reitereaza optiunea de a exercita aceasta prerogativa legala pe baza unor criterii obiective si transparente esential fiind cel al integritatii.

Ministerul Justitiei, in cooperare cu Parlamentul Romaniei si CSM, va asigura reflectarea recomandarilor formulate de catre GRECO in cadrul viitoarei Strategii Nationale Anticoruptie (SNA) 2016 -2020, aflata in curs de elaborare”.

>>Raportul GRECO

foto: Raluca Pruna, ministru al Justitiei

sursa foto: www.agerpres.ro

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.