ccf

Ministerul Justitiei a preluat presedintia Comisiei Nationale de Drept International Umanitar

Data: 15 February 2016, 16:47 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1476 afisari

Ministerul Justitiei a anuntat preluarea presedintiei Comisiei Nationale de Drept International Umanitar (CNDIU), incepand de vineri 12 februarie 2016, de la Ministerul Apararii Nationale. Judecatorul Florin Motiu (foto), secretar de Stat in Ministerul Justitiei, va ocupa functia de presedinte al CNDIU.


Comunicatul Ministerului Justitiei:

Ministerul Justitiei a preluat astazi, 12 februarie 2016, presedintia Comisiei Nationale de Drept International Umanitar (CNDIU), de la Ministerul Apararii Nationale. Presedintia va fi asigurata de Ministerul Justitiei pentru o perioada de un an prin reprezentantii sai: secretar de stat, Florin-Aurel MOTIU, care va ocupa functia de presedinte al acestei comisii, Alina PLATA, consilier juridic in cadrul directiei drept international si cooperare judiciara ca membru permanent, si Crina MORTEANU, consilier al ministrului ca membru supleant.

Comisia Nationala de Drept International Umanitar este un organ consultativ al Guvernului si reuneste reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice, Ministerului Tineretului si Sportului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Culturii si Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor. Acesti reprezentanti pot fi asistati sau, dupa caz, substituiti de supleanti si sunt desemnati, la nivel de experti, de conducerile institutiilor respective.

Comisia examineaza si propune masurile necesare la nivel national, in vederea aplicarii, respectarii si prevenirii violarii normelor de drept umanitar cuprinse in instrumentele juridice internationale la care Romania este parte. De asemenea, ea urmareste si analizeaza transpunerea in legislatia interna a normelor internationale de drept umanitar, emite avize consultative cu privire la proiecte de acte normative in domeniul dreptului umanitar si recomanda ratificarea instrumentelor juridice internationale din domeniul dreptului umanitar.

La aceste atributii se adauga:

- elaborarea Strategiei nationale de aplicare a dreptului umanitar, care este supusa aprobarii primului-ministru;

- intocmirea de rapoarte anuale privind stadiul masurilor de aplicare a dreptului umanitar, care sunt intreprinse de institutiile reprezentate in CNDIU precum si cu privire la activitatile pe care le desfasoara in calitate de organ consultativ al Guvernului;

- promovarea difuzarii dreptului umanitar prin sistemul national de educatie si cel specific institutiilor reprezentate, organizarea de reuniuni stiintifice, cursuri de formare si de specializare in drept umanitar;

- colaborarea cu comisiile nationale din alte state si cu institutiile internationale de profil.

Presedintia CNDIU a fost asigurata din luna martie 2015 de Ministerul Apararii Nationale, presedinte fiind Otilia SAVA, secretar de stat MApN”.

sursa foto: pressalert.ro

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.