Ministerul Justitiei a dat publicitatii modificarile propuse la legile justitiei

Data: 23 August 2017, 17:28 | autor: | 1 comentarii | 696 afisari

 

Ministerul Justitiei, condus de Tudorel Toader (foto), a dat publicitatii miercuri, 23 august 2017, un comunicat de presa privind principalele modificari propuse la Legile justitiei – Legea nr. 303/2004, Legea nr. 304/2004 si Legea nr. 317/2004.


 

Iata comunicatul Ministerului Justitiei:

"Domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justitiei, a prezentat astazi, 23 august 2017, principalele modificari propuse la Legile justitiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Modificarile propuse survin ca urmare a unui amplu proces de consultari publice demarat in anul 2016, in vederea asigurarii transparentei decizionale, continuat pe parcursul anului 2017, cand au fost solicitate avize din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Proiectul urmareste asigurarea separatiei si a unui just echilibru al puterilor in stat, principiu de baza al democratiei constitutionale, enuntat in legea fundamentala a tarii (art. 1 alin. 4 din Constitutia Romaniei).

'Sunt propuneri de fond si nu de forma, pe care le consideram firesti, necesare si normale, de natura sa asigure buna functionare intre cele trei puteri ale statului, de natura a eficientiza si credibiliza actul de justitie', a declarat domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul Justitiei.

Principalele modificari vizeaza conditiile de acces in magistratura, cariera magistratilor, inclusiv conditiile de promovare la o instanta sau parchet superior sau specializat si renuntarea la promovarea pe loc, modificarea duratei mandatelor de conducere, suspendarea din magistratura a membrilor CSM pe durata mandatului, separarea competentelor decizionale privind cariera magistratilor, procedura de numire in functiile de conducere la ICCJ si la Ministerul Public, raspunderea magistratilor, infiintarea unei directii specializate, in cadrul Ministerului Public, cu competenta exclusiva pentru efectuarea urmaririi penale in cazul infractiunilor savarsite de catre magistrati, precum si trecerea Inspectiei Judiciare ca structura cu personalitate juridica in cadrul Ministerului Justitiei.

Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justitiei va urma procedura de avizare, urmand sa fie prezentat Guvernului, iar ulterior transmis Parlamentului Romaniei, pentru dezbatere si adoptare."

Iata prezentarea detaliata a modificarilor propuse la Legile justitiei – Legea nr. 303/2004, Legea nr. 304/2004 si Legea nr. 317/2004

Comentarii

# vladutescu emil date 24 August 2017 21:30 0

Fetita mea care in prezent este studenta in anul IV la Fac de Drept Craiova, i se ia dreptul de a putea da examenul in anul 2018 la INM urmare a modificarilorla Legea Justitiei . Este un copil care inca din clasa a 12-a pe a absolvit-o cu media generala 10 la BAC,bursiera pe timpul facultatii si care si-a dorit atat de mult sa acceada la INM se vede pusa in situatia de a nu putea participa la cocurs. Cine credeti ca peste 7 ani, cand va trebui indeplini conditia de virsta va mai putea acumula ceea ce invata in prezent? Cine o va angaja ca si consilier juridic in conditiile in care toti cer experienta? Da, este adevarat este nevoie de experienta pentru a desavarsi actul juridic, dar in aceste conditii de ce nu se mareste stagiul de la 2 ani la 5 ani ca si in cazul stagiarilor medicinisti ? Lasati posibilitatea tuturor studentilor facultatilor de drept din anul 1. 2. 3 si 4 care au avut acest obiectiv de a se inscrie la concursul INM sa-si definitiveze interesul pentru care au accesat la aceste facultati, astfel ii discriminati! ACEASTA PROPUNERE LEGISLATIVA VA FALIMENTA FACULTATILE DE DREPT! CU SIGURANTA IN ATARE CONDITII DE MODIFICARE LEGISLATIVA CARE OBLIGA COPILUL MEU SI NU NUMAI SA SE INDREPTE CATRE O ALTA PROFESIE .

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.