ccf

Mii de magistrati ii solicita premierului Dacian Ciolos sa nu modifice OUG nr. 20/2016

Data: 31 August 2016, 12:47 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1729 afisari

Asociatiile de magistrati, sustinute de aproape 2.000 de judecatori si procurori, i-au solicitat premierului Dacian Ciolos, prin intermediul unei scrisori transmise miercuri, 31 august 2016, sa nu modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.


AMR, UNJR, FJR si APR i-au cerut prim-ministrului sa aplice actul normativ „in forma in care a fost adoptat initial, in vederea eliminarii inechitatii si discriminarii salariale din randul diverselor categorii sociale”, se arata intr-un comunicat de presa emis, in aceeasi zi, de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.

Comunicatul UNJR:

"Asociatiile de magistrati, sustinute de aproape 2.000 de judecatori si procurori, i-au solicitat pe data de 31 august 2016 premierului Dacian Ciolos sa nu modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016, ci sa aplice 'acest act normativ in forma in care a fost adoptat initial, in vederea eliminarii inechitatii si discriminarii salariale din randul diverselor categorii sociale'.

In cazul in care Guvernul Ciolos va adopta un act normativ care va perpetua actuala inechitate si discriminare, magistratii sunt pregatiti sa apere principiul nediscriminarii 'in mod democratic, utilizand toate mijloacele legale ce garanteaza statul de drept'.

Solicitarea vine dupa ce, pe data de 29 august, a avut loc o intalnire 'cu usile inchise' intre ordonatorii de credite din justitie (ICCJ, CSM, IJ, DNA, PG, MJ) in cadrul careia, la initiativa ministrului Raluca Pruna, s-a convenit asupra unui artificiu juridic, astfel incat diferentele salariale dintre magistrati sa nu fie eliminate. Modul cum a fost gandit acest artificiu va avea efecte grave si asupra altor categorii sociale, avand potentialul de a genera mii de litigii in instanta.

'Intentia Ministrului Justitiei Raluca Pruna de modificare a OUG 20/2016, in vederea excluderii efectelor hotararilor judecatoresti din procesul de egalizare a salariilor, va perpetua o situatie de inechitate in randul personalului bugetar, ceea ce va conduce in final la incarcarea instantelor cu alte mii de litigii, fapt ce va spori supraaglomerarea deja existenta in instanta', au sustinut magistratii.

'Intr-o perioada in care increderea publicului in justitie este in scadere dramatica, eforturile si energia Ministrului Justitiei ar trebui sa se indrepte spre rezolvarea problemelor justitiei, inclusiv prin asigurarea resurselor umane si logistice adecvate si a unui cadru legislativ coerent, stabil si previzibil, si nu in mentinerea unor situatii tensionate generate de o salarizare inechitabila si initierea de acte normative care sa creeze discriminare si o si mai mare incarcatura pe instante', au mai spus judecatorii si procurorii in scrisoarea lor.

Prin adoptarea OUG 20/2016 Guvernul Romaniei si-a asumat repararea inechitatilor din sistemul public, aplicand principiul constitutional privind nediscriminarea si plata egala pentru munca egala.

'In acest moment, o modificare a dispozitiilor OUG 20/2016, in sensul limitarii acesteia, ar genera o situatie de inechitate care nu va afecta doar sistemul judiciar, ci toate sectoarele bugetare. Aceasta va avea ca efect o noua serie de mii de litigii si un val nou de nemultumiri in cadrul sectoarelor profesionale vizate de actul normativ avizat de Ministrul Justitiei', au sustinut magistratii.

Magistratii au mai sustinut ca 'o actiune al carei scop este excluderea efectelor hotararile judecatoresti din stabilirea drepturilor salariale are ca efect nu doar incalcarea drepturilor personalului platit din fonduri publice, ci si scaderea increderii generale in actul de justitie, a carui forta este nesocotita de chiar Guvernul Romaniei'.

'Este inamisibil ca Ministrul Justitiei Raluca Pruna sa nu stie, atunci cand da un aviz de legalitate, ca hotararile judecatoresti prin care au fost recunoscute drepturi salariale personalului bugetar sunt chiar expresia aplicarii legii in cazurile in care aceasta a fost incalcata', au sustinut magistratii.

Acestia au adaugat ca 'respectarea si aplicarea hotararilor judecatoresti reprezinta nu numai o obligatie legala pentru celelalte puteri in stat, printre care si cea executiva, dar constituie chiar esenta unei democratii'.

Magistratii i-au spus premierului Ciolos ca i-au solicitat Ministrului Justitiei Raluca Pruna 'sa aplice de indata OUG 20/2016, cu atat mai mult cu cat aceasta trebuia sa rezolve o problema grava nu doar din sistemul judiciar, ci si din sistemul bugetar in general, unde mii de bugetari reclama in justitie incalcarea principiului «pentru munca egala, plata egala», principiu ce exprima egalitatea de tratament si interzicerea discriminarii'.

'Avizarea de catre Ministrul Justitiei Raluca Pruna a unei noi ordonante de urgenta care va perpetua discriminarea si inechitatea in randul diverselor categorii sociale nu ar face altceva decat sa reflecte atitudinea constant aroganta pe care aceasta a aratat-o si fata de corpul magistratilor', au spus acestia.

Una dintre componentele garantarii independentei justitiei este si cea financiara, iar crearea si perpetuarea unor inechitati si in acest domeniu, ca urmare a avizului dat de Ministerul Justitiei, nu face decat sa submineze buna functionare a celei de-a treia puteri in stat, cu consecinte dintre cele mai grave in plan social, s-a mai aratat in scrisoare.

Magistratii si-au incheiat scrisoarea solicitandu-i premierului Ciolos sa ia toate masurile ce intra in competenta sa pentru aplicarea corecta a dispozitiilor legale in materia salarizarii si sa nu adopte niciun act normativ care ar aduce atingere principiului legalitatii in acest domeniu, principiu pe care toti magistratii din Romania sunt pregatiti sa il apere in mod democratic, utilizand de mijloacele legale ce garanteaza statul de drept.

Scrisoarea a fost semnata pentru asociatiile profesionale ale magistratilor de judecator Gabriela Baltag, presedinte Asociatia Magistratilor din Romania, procuror Constantin Sima, presedinte Asociatia Procurorilor din Romania, judecatori Dragos Calin si Ionut Militaru, co-presedinti ai Forumului Judecatorilor din Romania, si de judecator Dana Girbovan (foto), presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnata de circa 2.000 de judecatori si procurori care sustin demersul de eliminare a inechitatii si discriminarii in plata salariilor pentru aceeasi munca prestata.

Textul scrisorii catre premierul Dacian Ciolos poate fi accesat la adresa: http://unjr.ro/118-scrisoarecatrepremieruldacianciolossanumodificeordonantadeeliminareainechitatiisidiscriminarii.html"

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.