Mesajul Inaltei Curti dupa condamnarea lui Liviu Dragnea

Data: 22 June 2018, 15:14 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1369 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie a reactionat, vineri 22 iunie 2018, ca urmare a comentariilor din spatiul public privind condamnarea in prima instanta a presedintelui Camerei Deputatilor si al PSD, Liviu Dragnea (foto), la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare.


Prin intermediul unui comunicat de presa, Inalta Curte critica declaratiile potrivit carora judecatorii care au pronuntat condamnarea nu ar fi respectat Decizia CCR privind abuzul in serviciu, pozitii despre care sustin ca ar arunca indoiala si neincrederea asupra actului de justitie. De asemenea, ICCJ sustine ca membrii executivului sau legislativului nu ar avea caderea sa aprecieze in ce masura o hotarare judecatoreasca va fi mentinuta sau nu in caile de atac, asa cum nu ar avea nici competenta legala de a constata ca aplicarea legii este sub influenta arbitrariului.

Comunicatul Inaltei Curti de Casatie si Justitie:

Avand in vedere anumite pozitii publice recente, exprimate ca o consecinta a solutionarii anumitor cauze de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Biroul de Presa al instantei supreme este abilitat sa faca urmatorul

Comunicat

Potrivit art. 126 alin. 1 din Constitutia Romaniei, justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.

Prin urmare, respectarea Constitutiei si a principiului separatiei puterilor in stat impune ca justitia sa se realizeze numai in sala de judecata si numai in baza dispozitiilor constitutionale ale legii.

Derularea procedurilor judiciare intr-un stat de drept presupune faptul ca judecatorii sunt singurii in masura sa se pronunte asupra temeiniciei unei acuzatii, in baza probelor aflate la dosar, dar si faptul ca orice analiza asupra celor statuate in prima instanta nu poate fi realizata decat prin intermediul cailor de atac prevazute de lege.

De aceea, membrii executivului sau legislativului nu au caderea sa aprecieze in ce masura o hotarare judecatoreasca va fi mentinuta sau nu in caile de atac si nici nu au competenta legala de a constata ca aplicarea legii este sub influenta arbitrariului, toate aceste competente apartinand instantelor de control judiciar sau Inspectiei Judiciare, atunci cand exista indicii ca s-ar fi savarsit o abatere disciplinara.


Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Comentarii

# Nusha date 22 June 2018 15:55 0

Dar comunicatul privind PROTOCOLUL VOSTRU cand il dati?

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.