Mesajul adresat de domnul Av. Dr. Ioan Chelaru, decanul Baroului Neamt, dupa Congresul UNBR ce a avut loc la Bucuresti la 20-21 aprilie 2018
Data: 23 April 2018, 15:39 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1258 afisari
Cu prilejul Congresului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, organizat in zilele de 20 si 21 aprilie 2018, decanul Baroului Neamt, av.dr. Ioan Chelaru (foto), a adresat confratilor sai un mesaj axat pe tema aleasa pentru eveniment, Secretul profesional al avocatului".
Decanul Baroul Neamt a subliniat in acest sens ca secretul in relatia avocat - client trebuie sa fie si sa ramana o valoare nenegociabila, aratand ca, fara secretul profesional, viitorul profesiei de avocat este inexistent: "Este o linie rosie peste care nu se poate trece, si ne revine obligatia sa o aparam prin toate mijloacele legale ce ne stau la dispozitie", afirma avocatul Ioan Chelaru.
Mesajul avocatului Ioan Chelaru, dupa Congresul UNBR din 2018:
"A fost, ca de fiecare data, o deosebita placere sa ma adresez Congresului UNBR, celor care, prin prezenta lor acolo, reprezinta si intruchipeaza intregul corp profesional al avocatilor din tara.
A fost un Congres cu totul special, un Congres in Anul Centenar al desavarsirii unitatii nationale. De aceea, adresez cu un mesaj de solidaritate, de unire in jurul idealurilor noastre comune: inainte de a fi avocati, suntem, cu totii, romani. Si mai suntem ceva: aparatorii romanilor, in tot acest interval istoric nu lipsit de framantari. Am cerut sa ne purtam, cu mandrie, haina avocatiala! Declaratia de autodeterminare a romanilor din Transilvania, conditia sine qua non a Unirii, s-a semnat la 1918 pe biroul avocatului oradean Aurel Lazar, a carui amintire ne lumineaza in aceste clipe de gratie. La multi ani, dragi colegi!
Dezbaterea - umbrela a acestui Congres istoric, dupa cum lucrarile din dimineata zilei de 20 aprilie au aratat prea bine, a fost „Secretul profesional al avocatului – valoare suprema a profesiei de avocat”. In sala erau, desigur, multi colegi si colaboratori pentru care avocatura nu mai prezinta nici un secret! Am fost de acord cu totii, cred, ca exista, un unic secret, inerent profesiei noastre, pe care il purtam ca pe o icoana, la piept: e vorba de secretul profesional al relatiei avocat – client.
S-a vorbit mult zilele acestea, atat in cabinetele individuale, cat si in marile case de avocatura, dar mai ales in discutiile la nivelul organelor profesiei, si, in mod evident, si la acest Congres, despre cateva chestiuni extrem de serioase si de pertinente: despre implementarea GDPR (General Data Protection Regulation), care a transmis, asa, o unda de soc si de ingrijorare in lumea avocaturii – si am spus asta „de la firul ierbii” -, despre Cambridge Analytica, despre big data si felul in care noi, avocatii, trebuie sa ne aliniem tuturor reglementarilor europene din domeniu, facand totodata fata provocarilor institutionale, dar si riscurilor tehnologice si vulnerabilitatilor etice, care vin cu ele.
Daca anul 2018 ne va invata ceva, acest „ceva” este ca lumea evolueaza, si avocatura romaneasca nu poate merge contra curentului! Organele profesiei, in frunte cu UNBR, sunt pregatite sa gestioneze aceasta evolutie, si sa protejeze – cum au facut-o mereu – statutul avocatului in societatea romaneasca!
Sigur, eu cred ca avocatura nu se face pe Facebook. Informatia – vitala, de multe ori – pe care ne-o incredinteaza clientul n-a fost, si nu va fi niciodata o bagatela in ochii avocatului roman, una de etalat necontrolat si iresponsabil. Este in ADN-ul avocatului roman sa isi protejeze clientul, asa cum un duhovnic isi protejeaza credinciosul, sau cum un medic isi protejeaza pacientul.
Am aparat - si cu toata capacitatea si pregatirea mea, se stie foarte bine - de la rostrul Parlamentului, atatea legislaturi, profesia noastra de imixtiunea anumitor factori de autoritate din aparatul nostru de stat. Nu e nevoie sa amintesc de diverse protocoale, mai mult sau mai putin perimate, care ne-au facut si puteau sa ne faca si mai mult rau! Slava Domnului ca le-am pus zagaz si ne-am pastrat fiinta, in vremuri de restriste, cand avocatul fusese facut – parca voit - stalp de usa la DNA!
Sigur ca, avocati fiind, iubim legea, dar cand iubesti pe cineva, ii mai si vezi defectele. Nu ne permitem ca dragostea noastra fata de lege sa ne faca orbi la abuzurile ei, de catre unii sau altii. Este lunga mana legii, dar ea nu trebuie sa ii persecute pe avocati, periclitand prin aceasta intreg actul de justitie!
In Congres, am fost mesagerul, culegand „de la firul ierbii”, ingrijorarile avocatilor, atat tineri, cat si mai in varsta, cu privire la atentatele asupra secretului profesional, fundamental in exercitarea profesiei noastre. Tinerii, care s-au nascut cu democratia la capataiul leaganului, nu vor sa traiasca cu spectrul supravegherii si interferentei atarnand asupra capului lor ca o sabie a lui Damocles! Generatia mea, cei cu fire albe in cap, vrem sa predam stafeta, in anii ce vin, lasandu-i pe acesti copii frumosi stapani pe o profesie liberala, independenta, in care secretul in relatia avocat - client se prezuma ca o valoare nenegociabila!
Fara a fi fatalist, spun ca fara secret profesional, viitorul profesiei de avocat este inexistent. Este o linie rosie peste care nu se poate trece, si ne revine obligatia sa o aparam prin toate mijloacele legale ce ne stau la dispozitie.
Am avut bucuria, cu prilejul acestui Congres, sa luam aminte la experientele – si sa invatam din tribulatiile - unor colegi avocati din alte zone ale Europei. Salut, pe aceasta cale, contributiile inevaluabile ale domnului avocat Ranko Pelicaric, din Croatia, respectiv a doamnei avocat Maria Slazak, din Polonia.
Cred, am spus-o la inceput, ca este un an al solidaritatii intre noi, avocatii romani. Iata ca problema secretului profesional, problema apararii avocatilor in fata valului de reglementari – unele juste, altele invazive – cu care ne confruntam, urca problema solidaritatii la nivel pan-european.
Doresc numai bine Avocatului Roman, independent, nesurvegheat – vorba lui Caragiale - si integru, pentru urmatorii 100 de ani! Si, in mod special, aceasta urare o adresez colegilor din Baroul Neamt....cei care asigura pentru cetatenii judetului servicii juridice de cea mai buna calitate.
Cu aleasa consideratie,
DECAN,
AV. DR. IOAN CHELARU"
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii